Mangel på værnemidler får kommune til selv at fremstille dem

For få værnemidler og forvirring om retningslinjer skaber bekymring og frustration blandt personalet på sygehuse og i ældreplejen.

Artiklens øverste billede
Gladsaxe Kommune er selv gået i gang med at fremstille visirer på Pædagogisk Videnscenter. Her er det leder Kristina Velser, som styrer 3D-printeren. Foto: Nicolai Lorenzen

Snusfornuft og praktisk sans.

Det er et af de våben, som Gladsaxe Kommune har taget i brug i kampen for at skaffe værnemidler nok til det personale, som midt i coronakrisen skal passe og pleje borgerne i ældreplejen.

Generelt er der mangel og forsyningsproblemer, lyder den bekymrede melding fra både sygeplejersker, sosu-personale og læger, og arbejdsgiverne i kommuner og regioner erkender, at det kniber med at skaffe de eftertragtede masker, mundbind, overtrækskitler, flasker med håndsprit og ansigtsvisirer.

I øjeblikket må vi rationere det, vi har, og sørge for at fordele på tværs af landet.

Erik Jylling, sundhedsdirektør, Danske Regioner

Også Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, taler om et forsyningsproblem, når det gælder værnemidler, og det er bekymrende, sagde han på et pressemøde fredag, hvor også de faglige og kommunale organisationer havde taletid.

»Vi har stigende fokus på de smittede blandt sundhedspersonalet, og vi må forvente, at flere og flere bliver smittede, fordi vi fremover tester flere,« sagde direktøren.

På tur til daginstitutioner

I Gladsaxe Kommune er man også udfordret, siger social- og sundhedsdirektør Ulrich Schmidt-Hansen, men lige i øjeblikket er lagrene med håndsprit og handsker velforsynede – og det skyldes en opvakt medarbejder:

»Det handler om at samle alle gode idéer, og fordi vi arbejder på tværs af alle afdelinger, var der én, som nævnte, at der i vores daginstitutioner ligger masser af handsker og håndsprit. Så var det bare at sende en bil rundt og samle varerne ind, for institutionerne står jo tomme i øjeblikket,« fortæller han.

Ikke mindst i ældreplejen, hvor personalet er i nærkontakt med borgerne, bekymrer manglen på værnemidler, fastslog formand Torben Hollmann, sektor for social- og sundhedsområdet i fagforbundet FOA.

»Medarbejderne er bekymrede for selv at blive smittet, men ikke mindst for at bære smitten rundt blandt borgerne,« sagde han og pegede på, at der blandt personalet er usikkerhed om Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Retningslinjerne lægger ikke op til at bruge værnemidler, hvis man ellers hjælper og plejer en ældre, som ikke har symptomer og hoster, nyser eller har åndedrætsbesvær. Men den vejledning undrer også Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, og hendes medlemmer:

»Alle andre i samfundet får besked på at holde en afstand på to meter, men vi er jo meget tættere på borgerne. Hvorfor skal vi ikke have mundbind eller maske, når vi hjælper en borger med f.eks. sårpleje eller sondemad,« lød hendes spørgsmål, og hun efterspurgte helt konkrete råd til, hvordan personalet forholder sig – også i en tid med mangel på værnemidler.

Må rationere

Lægernes formand, Andreas Rudkjøbing, lagde sig på samme linje, og han tog også afsæt i situationen i det cororaramte udland – f.eks. Italien – hvor mange sundhedsmedarbejdere er blevet smittet med coronavirus.

Både kommunernes forening, KL, og Danske Regioner viste stor forståelse for bekymringen, men begge organisationer erkender, at der er store forsyningsproblemer.

»Vi er i en trang situation, og vi kæmper for at få flere forsyninger. Men i øjeblikket må vi rationere det, vi har, og sørge for at fordele på tværs af landet,« sagde sundhedsdirektør Erik Jylling, Danske Regioner.

Den akutte mangel på værnemidler falder i en tid, hvor antallet af smittede stiger stille og roligt, og i den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut udgør 3.672. Til gengæld stiger antallet af døde relativt mere – fra 123 til 139 på et døgn. Til gengæld er der registreret et lille fald i antallet af indlagte patienter – fra 525 torsdag til 517 fredag.

Selvforsynende

I skyggen af de alvorlige tal har Gladsaxe Kommune fundet en vej til at blive selvforsynende med ansigtsvisirer.

»På vores pædagogiske videnscenter har de en 3D-printer, og der var nogle derude, som fik en lys idé og tænkte, om vi ikke kunne lave vores egne visirer. Det er lykkedes, og det er en stor hjælp,« siger Ulrich Schmidt-Hansen, som genkender den uro og utryghed, som coronapandemien afføder.

»Ofte har det jo at gøre med den situation, medarbejderen er i privat – skal de hjem til en sårbar ægtefælle, eller er de bange for at smitte eventuelle børn eller forældre?« siger han og understreger, at kommunen følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer og ikke gør individuelle forskelle.

»Vi prøver selvfølgelig at lytte til bekymringen, men vi er nødt til at finde en balance og ikke bruge værnemidler, blot fordi nogle er bekymrede. Vi skal sikre værnemidler og bruge dem, hvor det er nødvendigt,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.