Raskmeldte smittet igen: »Der er ingen grund til at male fanden på væggen«

Forskere tager det roligt, at raskmeldte personer er blevet testet positive for coronavirussen igen. Men måske bør karantænen forlænges.

Artiklens øverste billede
Over hele verden tages der nu hårdere og hårdere midler i brug for at stoppe covid-19. På et testcenter i Tyskland beskytter personalet sig. Foto: Thomas Kienzle/AFP

Rapporter fra Asien om, at personer, der efter at være blevet erklæret raske for covid-19 igen har fået coronavirus, har rejst bekymring for, om man kan blive syg flere gange.

Og om det kan medvirke til, at bringe pandemien yderligere ud af kontrol.

Det kan forskerne ikke afvise 100 pct. Danske eksperter maner alligevel til ro.

Jeg synes ikke, at man skal være bekymret, for det, der er registreret, holder sig inden for rammerne af det biologisk forklarlige.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi, Syddansk Universitet

»Der er ingen grund til at male fanden på væggen endnu. Jeg synes ikke, at man skal være bekymret, for det, der er registreret, holder sig inden for rammerne af det biologisk forklarlige,« siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet, er enig.

»Med så få tilbagefald i forhold til, hvor mange der har været smittet, så tror jeg ikke, at man behøver være nervøs,« siger han.

Flere eksempler

Internationale medier rapporterer f.eks. om en japansk busguide, der er blevet testet positiv for coronavirus for anden gang.

Ifølge Los Angeles Times har der i Kina været flere end 100 tilfælde, hvor patienter er blevet testet positive igen efter at have forladt hospitalet. I et enkelt tilfælde er en 36-årig mand død efter at være blevet erklæret rask.

Ifølge Hans Jørn Kolmos kan der være flere forklaringer på, at folk er blevet testet positive for coronavirus efter i første omgang at være blevet raskmeldt.

En af forklaringerne kan være, at man kan blive ved med at udskille virus længere end den tid, man er syg. Det betyder dog ikke, at man nødvendigvis fortsætter med at smitte andre mennesker, da man formentlig har en så lille mængde virus tilbage i f.eks. munden eller svælget, at der ikke er den store fare.

Skræmmende forklaring

En anden mere skræmmende forklaring kan være, at coronavirusset har ændret sig, så de pågældende personer ikke har udviklet immunitet og derfor er blevet smittet én gang mere. Men så hurtigt vurderer Hans Jørn Kolmos ikke, at virusset muterer.

»Teoretisk kan man godt forestille sig, at man kan blive syg igen i en anden fase af en corona-epidemi. Jeg tror dog ikke, at det er tilfældet her, for så er det gået vel hurtigt,« siger han.

Hans Jørn Kolmos understreger, at man i sådan en situation dog ikke bliver særligt syg, og at det kun vil ramme de færreste. Hvis coronavirusset altså opfører sig som andre virusser.

I enkelte af de rapporterede tilfælde, hvor patienten var blevet testet positiv og samtidig udviste sygdomssymptomer for anden gang – efter i første omgang at være blevet erklæret rask – vurderer Hans Jørn Kolmos, at det kan skyldes, at lægerne i første omgang var lidt for optimistiske.

»Men det betyder ikke så meget, at man bærer rundt på coronavirus i små mængder,« siger Hans Jørn Kolmos.

Som den sidste mulighed nævner Hans Jørn Kolmos, at de positive testresultater kan skyldes, at patienten er blevet syg af en anden sygdom, f.eks. influenza, men kun er blevet testet for coronavirus, som altså ikke er årsag til sygdommen.

Karantæne forlænges?

Allan Randrup Thomsen vil ikke udelukke, at de rapporterede tilfælde kan føre til, at man skal ændre på vejledningen om, hvor længe folk skal være symptomfri, før de igen bliver sluppet ud i samfundet. Det kan f.eks. være, at folk, der har ligget på en intensiv afdeling, skal have en forlænget hjemmekarantæne, når de bliver sendt hjem fra hospitalet.

»Men man skal passe på ikke at overreagere,« siger Allan Randrup Thomsen.

Hidtil har det været sådan, at syge med coronavirus skulle have to negative test taget med en dags mellemrum, før de fik ophævet deres karantæne. Men nu tester man kun personer, der er i risiko for at blive alvorligt syge – og ikke som tidligere alle, der udviser sygdomssymptomer.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.