Danskerne fylder indkøbsvognen: »Man ved jo ikke, om alting lukker ned«
Torsdag blev der købt ind, som var det dagen før jul, men der blev ikke hamstret som onsdag aften. Ifølge en kommunikationsekspert bidrog statsministeren til, at der var kamp om toiletpapiret i Netto.
Selv om regeringen advarer mod hamstring af dagligvarer, er der fuldt læs på indkøbsvognene sådan en torsdag formiddag i Bilka, hvor Danmark ikke er helt, som det plejer at være.
Det er dagen derpå. Dagen efter at statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned for at mindske risikoen for coronasmitte.
Heidi Albin Nielsen og Sanni Sørensen ruller gennem svingdøren med deres bytte: To vogne med varer for 2.500 kr., og 2.700 kr.
Når tv viser, hvordan folk ribber butikkerne, bliver man bange for, at man selv ikke når at få noget.
»Hvis man nu skulle blive syg, er det rart at have noget derhjemme. Man ved jo ikke, om alting lukker ned. Jeg har voksne børn, og jeg har købt lidt ekstra toiletpapir til dem, hvis de nu ikke selv har tænkt på det. Ellers har jeg købt madvarer og ekstra vaskepulver,« siger Heidi Albin Nielsen.
I Sanni Sørensens indkøbsvogn sidder sønnen Felix på tre år, der lider af sygdommen Henoch-Schönleins purpura:
»Hans immunforsvar er ikke så godt, så vi burer os inde derhjemme. Vi har købt så meget mad, at vi kan leve af det i 14 dage.«
Myndighederne siger, at man skal lade være med at hamstre. Burde I ikke gøre det?
»Jo, men når tv viser, hvordan folk ribber butikkerne, bliver man bange for, at man selv ikke når at få noget. Medierne er med til at piske en stemning op. Nu er flere varer ved at være udsolgt, bl.a. gær, og der er heller ikke ret meget mel, ris og dåsemad tilbage. Jeg tror også, at toiletpapir bliver en mangelvare. Man er nødt til at tage sine forholdsregler,« siger Heidi Albin Nielsen.
»Ja, det nytter ikke noget, hvis man står tilbage til sidst og siger: ”Ej, hvorfor har I alle sammen hamstret. Nu fik jeg ikke noget”,« siger Sanni Sørensen.
Politiet måtte tilkaldes
Allerede onsdag aften umiddelbart efter det historiske pressemøde var der stormløb på supermarkeder og discountbutikker.
Statsminister Mette Frederiksen havde ellers opfordret til ikke at gå i panik og til ikke at hamstre rugbrød og toiletpapir.
Men i timerne efter pressemødet meldte flere butikker om lange køer, og nogle steder måtte politiet tilkaldes.
Kl. 22.30 modtog Fyns Politi eksempelvis en anmeldelse om, at flere personer var ved at komme op at slås i en Netto-butik i Odense. Ifølge døgnrapporten udviklede det sig til håndgemæng, hvor der blev kastet med ting.
Flere butikker, bl.a. Bilka, kunne ikke lukke dørene til normal lukketid, fordi folk blev ved med at strømme ind. Men ifølge fødevareminister Mogens Jensen er der ingen grund til at storindkøbe fødevarer:
»Et af de steder, hvor vi ikke behøver at gøre noget anderledes, er lige præcis, hvordan vi handler. Der er ikke problemer med vores fødevareforsyninger. Der er rigeligt.«
Samme melding kommer fra Rema 1000, Salling Group og Coop.
Statsministerens fodfejl
Coops informations- og analysechef, Lars Aarup, sammenligner kundestilstrømningen torsdag med en af de gode dage op til jul.
»Vi har haft travlt. Der har været mange kunder og er blevet solgt mange varer, men det er gået fredeligt og roligt. Der har ikke været episoder som onsdag aften, hvor man på tv kunne se kunder, der stod og rev i den samme køkkenrulle,« siger Lars Aarup, der ikke vil sætte navn på varer, der er udsolgt, fordi det blot vil skabe ekstra efterspørgsel.
Lars Aarup forudser, at danskernes frysere og skabe om nogle dage vil være fyldt op, og så falder behovet for at købe ind til under det normale.
Men hvorfor er det så, at vi i den grad køber stort ind alligevel?
»Det er ikke særligt rationelt, for når man farer ud i Bilka og står i kø med 300 andre mennesker, udsætter man jo også sig selv for smitte. Men det er overlevelsesinstinktet, der slår til, midt i alt det kaos og panik, der er, når en helt ny hverdag skal planlægges. Det grundlæggende skrækscenarie for os alle er at komme i karantæne, og at vi ikke må forlade matriklen. Det forbereder vi ved at kigge i fryseren og tage på indkøb,« siger direktør i Pej Gruppen Louise Byg Kongsholm.
Jacob Holst Mouritzen, der er rådgiver inden for strategi inden for kommunikation og markedsføring, peger også på, at statsministeren med sin tale »bar brænde til bålet«:
»Hun gjorde det rigtig godt, og man var ikke i tvivl om alvoren i talen. Men hun begik en fodfejl, da hun sagde, at man ikke skal hamstre rugbrød og toiletpapir. For vores hjerne er indrettet sådan, at hamstre, rugbrød og toiletpapir ryger ind på vores radar, vi hører ikke, at der blev sagt ikke.«
»Verden er forandret«
På parkeringspladsen ved Bilka er den 64-årige Dahir Hashi Warsame, far til fem børn i alderen 4-18 år, i gang med at læsse dåsemad, mel, cornflakes, mælk, kartofler og flere pakker toiletpapir ind i bilen.
»Jeg har måske hamstret lidt. Jeg ved godt, at der er blevet advaret om, at man ikke skal hamstre. Men hjernen fortæller én noget andet, for i dag er verden og Danmark forandret,« siger han.