Efter smitte på plejehjem - sådan skal du forholde overfor ældre og svagelige medborgere

Professor Thomas Benfield giver råd om situationen med coronavirus, efter en ansat på et plejehjem er konstateret smittet.

Artiklens øverste billede
Den ansatte på Plejehjemmet Hørgården arbejder i nattevagt og har ikke været i udlandet, men formodes at være blevet smittet på et møde i andet regi. Foto: Mads Frost

Onsdag er plejehjemmet Hørgården i Aarhus blevet sat under karantæne, efter en ansat er konstateret smittet med coronavirus.

Dermed bliver alle beboere holdt på egne værelser, og alle pårørende bliver bedt om at holde sig væk.

Alle beboere er blevet testet for smitte, men der er endnu ikke resultater af prøvesvarene.

Netop ældre og svagelige medborgere som de, der bor på plejehjem, er særligt udsatte for at lide under svære symptomer, hvis de bliver smittet med virussen.

Man ikke skal være den mindste smule forkølet, før man skal udsætte besøget hos ældre mennesker

Thomas Benfield, professor i infektionssygdomme ved Hvidovre Hospital

Jyllands-Posten har spurgt professor i infektionssygdomme ved Hvidovre Hospital Thomas Benfield, hvordan danskere bør forholde sig overfor ældre og udsatte medborgere - og om nyheden om Hørgården bør give anledning til nye tiltag.

»Man kan følge alle de gode opfordringer, der allerede er, om god håndhygiejne, holde afstand og som ansat gå hjem hvis man er syg,« indleder han.

Han bringer derefter et tiltag på banen, som man endnu ikke har taget i brug i Danmark.

»Så kan man også gøre, som man har set i udlandet, og som man snart kan finde på at anbefale i Danmark: At begrænse besøg fra pårørende og venner, så de ikke kommer på besøg hos ældre og udsætter dem for risiko.«

Den situation, antager Thomas Benfield, er i vente.

»Sådan er det, når vi på et tidspunkt nok når dertil, hvor vi skal i gang med en afbødningsstrategi i stedet for en inddæmningsstrategi, hvor vi i højere grad skal beskytte dem, der risikerer at blive rigtigt syge, ved at undgå kontakt med dem.«

Han understreger dog, at dette endnu ikke er rådet fra myndighederne og heller ikke noget, han selv vil råde til.

»Jeg vil ikke gå ud og sige det endnu, for vi har ikke smitte i samfundet. Men som jeg siger til alle, der har gidet at høre på det: Det kan være, det ændrer sig i morgen. Men man skal allerede nu være ekstra opmærksom på, at man ikke skal være den mindste smule forkølet, før man skal udsætte besøget hos ældre mennesker,« siger Thomas Benfield.

Aalborg Kommune har onsdag på egen hånd taget initiativ til at lukke ned for alle sociale arrangementer og aktiviteter på kommunens 36 aktivitetscentre for at mindske smitterisikoen for ældre og svagelige medborgere.

Et lignende tiltag er taget i Silkeborg Kommune, hvor alle aktiviteter på daghjem og aktivitetssteder på sundheds- og omsorgsområdet lukkes ned fra torsdag.

Onsdag eftermiddag afholdt flere myndigheder en fælles briefing om situationen med coronavirus i Danmark. Her blev der ikke fremlagt nye retningslinjer, og derfor er der altså fortsat ikke noget officielt råd fra myndighederne om så vidt muligt at undgå besøg hos ældre borgere.

Overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg gjorde det dog klart, at myndighederne er »tæt på« at rykke beredskabet til en ny fase med afbødning, hvor nye anbefalinger vil blive meldt ud.

På pressemødet gjorde hun det også klart, at bedsteforældre ikke bør passe børnebørn, hvis disses skoler eller daginstitutioner er lukket grundet corona-karantæne.

»Det er helt sikkert sådan, at hvis man har behov for at få passet sine børn, der kunne have symptomer, så skal man ikke bede bedsteforældre eller ældre om at passe børnene,« sagde Bolette Søborg på pressemødet.

På pressemødet blev ældre og svækkede mennesker også bedt om at tænke sig ekstra grundigt om, inden de tager på udlandsrejse.

Hvis du har spørgsmål til virussen, så søg svar på Sundhedsstyrelsens hjemmeside eller ring til myndighedernes hotline på 70 20 02 33.

Hvis du tror, at du er syg af coronavirus, så henvend dig til egen læge eller vagtlæge, men undgå at møde op til konsultation uden aftale.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.