Private sms-beskeder delt ved en fejl

Politiet har uberettiget fået adgang til tilfældige danskeres sms-korrespondancer via datatræk fra et teleselskab.

Artiklens øverste billede
Rigspolitiet har ikke overblik over antallet af sms-beskeder, som det uberettiget har fået adgang til. Illustration: Lotte Overgaard

Dybt fortrolige oplysninger som sms-indhold fra intetanende danskere er stik imod reglerne blevet udleveret fra et teleselskab til politiet. Oplysningerne er blevet udleveret, i forbindelse med at politiet har indhentet signaleringsdata, der bl.a. kan bruges til at søge efter vidner under en efterforskning.

Et telefonnotat fra Rigspolitiet, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, viser, at udleveringen af oplysningerne minimum er sket to gange.

Ifølge notatet rettede Rigspolitiet den 27. marts henvendelse til teleselskabet om problemet, men to måneder senere – den 28. maj, hvor notatet er dateret – fremgår det, at »problemstillingen fortsat opstår i visse sager«.

Det er uskyldige mennesker, hvor politiet lige pludselig får indsigt i deres fulde kommunikation.

Torben Rune, teleanalytiker

Teleselskabet er anonymiseret i materialet, og Rigspolitiet vil ikke oplyse navnet på selskabet, men Jakob Willer, som er direktør i teleselskabernes branchesamarbejde, Teleindustrien, er bekendt med det og siger, at der er tale om en alvorlig fejl, som ikke burde ske.

Teleanalytiker Torben Rune kalder sagen alvorlig:

»Det er uskyldige mennesker, hvor politiet lige pludselig får indsigt i deres fulde kommunikation. Ikke bare, hvilke numre der er ringet til og modtaget opkald fra, men også alt, hvad der har været af sms-kommunikation.«

På Christiansborg vækker sagen bekymring – ikke mindst i lyset af teledatasagen om politiets brug af fejlagtige og mangelfulde masteoplysninger.​

»Det er alarmerende, at oplysninger, som man regner med er ens egne private, bliver udleveret til politiet,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF), som nu vil bede justitsministeren se på, om sagen kan blive omfattet af det igangværende udredningsarbejde i teledatasagen.

Rigspolitiet har ikke overblik over antallet af sms-beskeder, som det uberettiget har fået adgang til, men oplyser, at problemet er blevet løst.

Erhvervsstyrelsen, der er den ansvarlige myndighed for teleområdet, bekræfter, at den i juni 2019 modtog en indberetning fra et teleselskab om et brud på persondatasikkerheden og oplyser, at den tager »sådan en indberetning alvorligt«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.