Nyt indgreb mod Region Sjælland og Ringsted Sygehus

Også Sundhedsstyrelsen tager på besøg for at sikre, at regler og procedurer overholdes, når kvinder undersøges for brystkræft.

Artiklens øverste billede
Faika Birch er en af tre kvinder, som i efteråret stod frem i Jyllands-Posten og fortalte, at Ringsted Sygehus afviste at behandle hende i et kræftpakkeforløb og ombookede hende, selv om hendes egen læge havde mistanke om, at hun havde brystkræft og henviste hende til udredning i et kræftpakkeforløb. Sagerne fik sundhedsministeren til at beordre Sundhedsstyrelsen på banen. Foto: Stine Bidstrup

Det er ikke alene Styrelsen for Patientsikkerhed, som er bekymret for patientsikkerheden i Region Sjælland, når det drejer sig om undersøgelse for mulig brystkræft på Ringsted Sygehus. Også Sundhedsstyrelsen er bekymret og vil derfor helt usædvanligt rykke ud for at sikre sig, at kvinder i regionen får den undersøgelse for brystkræft, som de skal have.

I hele landet er det alene i Region Sjælland, at der ifølge Sundhedsstyrelsen er »særlige udfordringer« på området for udredning for brystkræft. Så alvorlig og bekymrende er situationen ifølge styrelsen, at den på direktionsniveau i februar vil aflægge et besøg i regionen »for at sikre, at der i regionens administration og på regionens sygehuse er en forståelse og efterlevelse af gældende regler og principper for henvisning og visitation af kvinder med mistanke om brystkræft«.

Det fremgår af et brev, som Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har sendt til Sundheds- og Ældreministeriet.

Styrelsen vurderer, at ovennævnte fejl og mangler samlet set udgør større problemer af betydning for patientsikkerheden.

Styrelsen for Patientsikkerhed i udkast til påbud til Ringsted Sygehus

Det usædvanlige skridt kommer, få dage efter at Jyllands-Posten kunne fortælle, at Styrelsen for Patientsikkerhed ved et varslet tilsynsbesøg på Ringsted Sygehus’ radiologiske afdeling i november i fjor fandt fejl og mangler i et sådant omfang, at det »samlet set udgør større problemer af betydning for patientsikkerheden«. Tilsynet agter derfor at udstede tre påbud til afdelingen.

Det store sundhedssvigt

I flere regioner har tusindvis af kvinder ikke fået de undersøgelser for brystkræft, som de burde, fordi sygehusene manglede ressourcer. For en række af kvinderne betyder det, at deres brystkræft formentlig blev overset i første omgang.

Hvordan kunne det ske? Hvem bærer ansvaret? Og sker det også på andre områder i sundhedsvæsenet? Jyllands-Posten undersøger sagen.

Instrukser og ventetider

Sundhedsstyrelsen vil ved besøget i regionen bl.a. særligt sikre sig, at procedurer, instrukser, rammer og muligheder for personalet for at visitere følger reglerne, og at regionen sikrer kvinder fyldestgørende, retvisende og rettidig information om patientrettigheder, herunder om maksimale ventetider.

Styrelsen vil i den forbindelse kræve redegørelser som følge af kritik fra Rigsrevisionen og en uvildig rapport fra Odense Universitetshospital, som fastslår, at hver 10. af 60 undersøgte kvinder i en kontrolundersøgelse ikke fik den prioriterede undersøgelse på Ringsted Sygehus, som de skulle have haft. Det gælder bl.a. nogle kvinder, som skulle have været undersøgt i et såkaldt kræftpakkeforløb med ekstra hurtig udredning, men ikke blev det.

Styrelsen vil derudover have fokus på bl.a. den faglige ledelse, kapacitet og lægernes kompetence på det diagnostiske område, ligesom den vil sikre sig, at regionen kontinuerligt registrerer og overvåger kvaliteten af henvisninger og visitationer samt omfanget af henvisninger, som tilbagevises.

Tre kvinder stod frem

Tre kvinder stod i efteråret frem i Jyllands-Posten og fortalte, at Ringsted Sygehus i foråret og sommeren 2019 afviste at undersøge dem i et kræftpakkeforløb, selv om deres egen læge havde henvist dem til en sådan undersøgelse på grund af konkret mistanke om brystkræft. De blev ombooket, og da de endelig blev undersøgt, viste alle tre sig at have brystkræft.

Sagerne fik sundhedsminister Magnus Heunicke til at sætte Sundhedsstyrelsen i spidsen for et arbejde for at sikre sig, at reglerne for henvisning og visitation er i orden, så patienter ikke bliver ofre for dårlig eller mangelfuld kommunikation mellem praktiserende læger og sygehuslæger. Det arbejde er nu slut, og Sundhedsstyrelsens særlige initiativ i forhold til Region Sjælland er en udløber af dette arbejde, hvor styrelsen bl.a. har lavet en tydeligere beskrivelse af regler og begreber i forbindelse med henvisning og visitation særligt på kræftområdet.

Jyllands-Posten undersøger

På Jyllands-Posten har vi tradition for at dyrke den undersøgende journalistik. Vi fokuserer især på magtmisbrug, svigt og svindel og ser lige nu på en række historier om sundhedsvæsenet.

Har du kendskab til sager, som vi bør undersøge, så kontakt os på jpgraver@jp.dk.

Alle henvendelser behandles fortroligt.

Læs mere om Det store sundhedssvigt:

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.