Patienttilsyn varsler et nyt påbud til Ringsted Sygehus

Efter tilsynsbesøg på Ringsted Sygehus lægger Styrelsen for Patientsikkerhed op til endnu et påbud i sagen om svigt af kvinder med mulig brystkræft.

Artiklens øverste billede
Katja Lindshauge er en af de kvinder, som i Jyllands-Posten har fortalt, hvordan hun i første omgang blev afvist i kræftpakkeforløb af Ringsted Sygehus og ombooket til undersøgelse otte uger senere. Hun var 38 år, da hun i marts 2019 mærkede en knude i brystet og blev henvist af egen læge direkte ind i brystkræftpakkeforløb. Foto: Casper Dalhoff

Trods forsikringer fra Region Sjælland om, at kvinder under mistanke for brystkræft i dag kan føle sig trygge ved undersøgelse på Ringsted Sygehus, fastslår Styrelsen for Patientsikkerhed nu det modsatte.

Styrelsen har ved et tilsynsbesøg på sygehusets radiologiske afdeling fundet så mange fejl og mangler, at det »samlet set udgør større problemer af betydning for patientsikkerheden«. Styrelsen vil derfor give et påbud til afdelingen og yderligere tre afdelinger.

Det fremgår af et udkast til en afgørelse, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

Det store sundhedssvigt

I flere regioner har tusindvis af kvinder ikke fået de undersøgelser for brystkræft, som de burde, fordi sygehusene manglede ressourcer. For en række af kvinderne betyder det, at deres brystkræft formentlig blev overset i første omgang.

Hvordan kunne det ske? Hvem bærer ansvaret? Og sker det også på andre områder i sundhedsvæsenet? Jyllands-Posten undersøger sagen.

Der har længe været alvorlige problemer med at sikre kvinder med mulig brystkræft de rette undersøgelser, og selv om sygehuset har fokus på at forbedre patientsikkerheden, har ledelsen stadig ikke bragt den i orden. Flere instrukser er mangelfulde eller forkerte - f.eks. arbejder sygehuset efter forkerte tidsfrister i kræftpakkeforløb, hvilket »udgør en potentiel risiko for patientsikkerheden«. Ledelsen har heller ikke sørget for, at nyt lægepersonale bliver sat grundigt ind i afdelingens arbejdsgange, instrukser og procedurer. Det »sikrer ikke en forsvarlig varetagelse af patientbehandlingen,« lyder patienttilsynets dom. Dertil kommer en række andre kritikpunkter.

»Det er ikke tilfredsstillende, at vi så langt inde i det her forløb skal komme med nye påbud. Jeg har en forventning om, at regionen har fuldt fokus på at få rettet op,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, kalder det »bekymrende og helt uforståeligt«, at forholdene stadig ikke er bragt i orden, mens Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen er »rystet«.

»Det er helt uacceptabelt, at problemerne ikke er løst for længst,« siger han.

Henrik Stig Jørgensen, vicedirektør på Ringsted Sygehus, siger: »Vi er i fuld gang med at rette op og forventer at være i mål inden den 15. februar.«

Læs mere om Det store sundhedssvigt:


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.