Frederiksens støttepartier: Det kan ikke være et mål i sig selv at tvangsfjerne flere børn

Mette Frederiksens første nytårstale bliver kaldt både »skuffende«, »en skævert« og »meget lidt konkret«.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt onsdag sin første sin nytårstale på Marienborg. Hovedemnet i talen var udsatte børn. Foto: Philip Davali/Scanpix 2020

Mette Frederiksens støttepartier klapper ikke ligefrem i hænderne af statsministerens budskab om, at flere udsatte børn frem over skal tvangsfjernes og i sidste ende bortadopteres.

Enhedslisten kalder ligefrem den del af Frederiksens første nytårstale for »skuffende«.

»Statsministeren har en alt for forsimplet tilgang til spørgsmålet. Når det handler om børns vilkår under opvæksten, så handler det primært om at få begrænset børnefattigdommen,« siger Enhedslistens gruppenæstformand Peder Hvelplund.

Også fra De Radikales gruppeformand Sofie Carsten Nielsen lyder der kritik af denne del af Frederiksens tale.

»Det er et mærkeligt mål at have i sig selv, at flere skal tvangsfjernes og bortadopteres. Det er der jo ingen, der ønsker. Jeg vil ikke afvise, at det er redskaber, der skal tages mere i brug - og vi har allerede strammet reglerne, men det er ikke løsningen at have det som et mål,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Statsministeren brugte selv i talen et eksempel med børn i familier, hvor der ikke er mad i køleskabet. Vi har sloges med Socialdemokratiet om, at vi får nogle sociale ydelser, så der netop ikke er børn, der kommer hjem til tomme køleskabe

Sofie Carsten Nielsen (R), gruppeformand

Hovedbudskabet i statsminister Mette Frederiksens nytårstale var ellers, at familier med udsatte børn ikke skal have så lang snor, som de ifølge statsministeren får i dag.

»Flere udsatte børn skal have et nyt hjem. Tidligere end i dag. Og vilkårene for anbragte børn skal være langt mere stabile,« sagde Mette Frederiksen i nytårstalen og fortsatte:

»Derfor bør flere udsatte børn også bortadopteres, så de får en reel ny start.«

Statsministeren kom dog hverken i nytårstalen eller i et uddybende interview med Jyllands-Posten med en eneste konkretisering af, hvordan det skal ske.

Stikker i to retninger

Ifølge De Radikale skal regeringen nu bevise, at den for alvor vil prioritere »udsatte børn«.

»Statsministeren brugte selv i talen et eksempel med børn i familier, hvor der ikke er mad i køleskabet. Vi har sloges med Socialdemokratiet om, at vi får nogle sociale ydelser, så der netop ikke er børn, der kommer hjem til tomme køleskabe,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Sofie Carsten Nielsen mener derfor, at talen og regeringens konkrete handlinger stikker i forskellige retninger. Hun nævner, at regeringen for nyligt nedsatte en ydelseskommission, der ikke lægger op til at bruge flere penge på ydelser - udover det der allerede er afsat til et midlertidigt børnetilskud.

Enhedslisten mener også, at en vigtig del af svaret på problemerne med udsatte børn er en afskaffelse af både kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. Dertil kommer flere penge til området generelt, lyder det.

»Vi skal i stedet have sikret flere penge til en forebyggende indsats. Målet kan jo aldrig være hverken flere eller færre tvangsfjernelser. Målet må være at give den rigtige og den tilstrækkelige hjælp, så man undgår at det kommer så vidt. Fokus i talen er helt forkert,« siger Peder Hvelplund.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl den kalder del af Frederiksens tale, der handler om tvangsfjernelser og bortadoption, for »uambitiøs«.

»Det er en skævert. Frederiksen er verdensmester i at tale til folks følelser. Men det er en kapitulation, når vi fjerner et barn fra familien. Derfor skal det aldrig være en målsætning at tvangsfjerne flere børn,« siger Thulesen Dahl.

Han kalder talen for en »klassisk Mette Frederiksen«, fordi talen er spækket med billeder, der skal vækker folks følelser, men meget lidt konkret politisk indhold.

Her henviser Thulesen Dahl udover børnedelen af talen til den del, der omhandlede Socialdemokratiets løfte om en ret til tidlig folkepension til nedslidte.

I nytårstalen sagde Frederiksen om dette løfte.

»Det er ikke retfærdigt, at I, der har haft det hårdeste arbejde eller været flest år på arbejdsmarkedet, skal opleve, at velfærdssamfundet ikke er der for jer, når I har brug for det,« sagde Frederiksen.

Men det imponerer ikke DF-formanden:

»Der er ikke meget til Arne i talen. Han når at gå til efterløn, inden den her snak er færdig. Det er fantastisk, at der nu næsten er gået et år, siden hun lancerede ideen. Hun har haft regeringsmagten i over et halvt år. Og hun har stadig intet bud på, hvem der skal have den ret, og hvem der ikke skal,« siger Thulesen Dahl.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen kalder talen »fin og godt leveret«, men samtidig »meget lidt konkret«.

Om ambitionen om at flere børn skal tvangsfjernes og bortadopteres, siger han:

»Ingen kan være uenig i, at vi i højere grad skal tage børnenes parti. Børn er individer, og det skal vi huske på.«

»Nu må vi se, hvad regeringen spiller ud med. Der er intet konkret, og det er jo ikke et mål i sig selv at flere skal tvangsfjernes. Målet er, at flere børn skal vokse op i trygge rammer. Den ambition deler jeg,« supplerer Jakob Ellemann-Jensen.

Til gengæld er der flere emner, som V-formanden savner i talen.

»Hvordan fremtidssikrer vi velfærdssamfundet? Forudsætningen for velfærd er velstand. Netop i dag gør regeringen det for en gruppe mindre attraktivt at gå på arbejde, fordi de hæver ydelserne. Dertil rammer nye skatter og afgifter danske virksomheder. De to ting styrker ikke velstand og velfærd. Det må regeringen og Mette Frederiksen forholde sig til,« siger Ellemann-Jensen.

Dertil håbede Jakob Ellemann-Jensen, at Mette Frederiksen i talen havde forholdt sig mere konkret til, hvordan den grønne omstilling ikke gør Danmark fattigere, »hvor man tager kolde bade, ikke må spise kød og ikke må transportere sig sig fra A til B.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.