Analyse: Over 468.000 bygninger kan blive ramt af oversvømmelse

Kraftig regn og stormflod truer huse i hele landet. Problemet stiger, i takt med at klimaet ændres.

Artiklens øverste billede
I Holstebro er bymidten truet af enorme vandmasser i Storå. Og det bliver formentlig kun værre, vurderer klimaeksperter. Foto: Stine Rasmussen

Over 468.000 bygninger langs åer, ved lavninger og langs kysterne risikerer at blive ramt af oversvømmelser som dem, man har set ved Gudenå de seneste uger. Det viser en analyse fra Danske Regioner og virksomheden Scalgo, der er specialiseret i tredimensionelle kort.

Analysen viser, hvad der sker, når forskellige områder af Danmark bliver ramt af en såkaldt 100-års hændelse eller af en stormflod, der presser vandet to meter højere op end normalt.

Resultatet er voldsomt: 10.664 bygninger langs åerne kan blive oversvømmet, 393.574 ejendomme i såkaldte lavninger og 64.000 bygninger langs kysterne er i fare for at blive oversvømmet. Ikke på én gang, men de ligger i områder, hvor risikoen eksisterer.

Det er en kæmpe udfordring, der kun bliver værre med de klimaforandringer, vi ser. Derfor er vi nødt til at se på, om tingene skal løses på en anden måde.

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland og formand for regionernes miljø- og ressourceudvalg

Regionerne mener, at en indsats haster – og at man gør for lidt:

»Det er en kæmpe udfordring, der bliver værre med de klimaforandringer, vi ser. Derfor er vi nødt til at se på, om tingene skal løses på en anden måde,« siger Heino Knudsen (S), regionrådsformand i Region Sjælland og formand for regionernes miljø- og ressourceudvalg.​​​

Han peger på, at åer løber gennem flere kommuner, der i dag har ansvaret, og at regioner vil kunne styre indsatsen bedre.

»Man risikerer at skubbe problemet videre til den næste kommune, når én kommune gør noget, der ikke er koordineret med naboen. Der er behov for at sætte fart på for at undgå, at kældre, cykelstier og veje bliver oversvømmet,« siger Heino Knudsen.

Hos foreningen Danske Vandløb efterlyser formand Helge Danneskiold-Samsøe en hurtigere indsats. Han vil have vandløbsloven ændret, men er skeptisk over for at lade regionerne overtage ansvaret for åerne.

Der er ingen tvivl om, at vejret bliver mere ekstremt, mener professor Sebastian Mernild fra Nansencenteret i Norge. Ifølge ham vil de hændelser, der i dag statistisk sker én gang for hver 100 år, i fremtiden kunne ske så ofte som én gang hvert år eller hvert 10. år.

I januar vil regionerne præsentere miljøminister Lea Wermelin for idéen om en ændret ansvarsfordeling. Det ser hun frem til:

»Jeg har for nylig haft et godt møde med de syv Gudenåkommuner om oversvømmelserne langs Gudenåen, og jeg ser frem til at modtage Danske Regioners forslag,« lyder et skriftligt svar.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.