Klimaforskere: Stigende levealder er den største klimaudfordring

Gennemsnitslevealderen er på globalt plan steget markant. Men når vi lever længere og samtidig bliver rigere, stiger forbruget og klimabelastningen.

Artiklens øverste billede
Verdens befolkning vokser med over 200.000 om dagen – først og fremmest fordi vi alle bliver ældre og ældre. Her flokkes mennesker i en forstad til Indiens hovedstad, New Delhi, hvor befolkningstallet stiger voldsomt. Foto: Morten Lau-Nielsen

Klodens befolkning vokser med mere end 200.000 hver dag. Ikke mindst fordi vi alle i gennemsnit lever længere. Siden 1950 er den gennemsnitlige levealder i verden steget fra 46 til knap 73 år, bl.a. fordi det er lykkedes at få begrænset børnedødeligheden, aids og malaria og blive bedre til at forhindre dødsfald som følge af hjerte-kar-sygdomme.

Det helt store globale problem er, at vi lever længere og længere og samtidig bliver rigere – dermed er fødselstallet ikke længere det største problem.

Katherine Richardson, professor, Københavns Universitet

Da velstanden og forbruget – bl.a. i form af en øget rejselyst – samtidig stiger over det meste af kloden, udpeger en række førende klimaforskere den ellers positive udvikling med stigende levealder til at være den største udfordring for klimaet:

»Det helt store globale problem er, at vi lever længere og længere og samtidig bliver rigere. Dermed er fødselstallet ikke længere det største problem,« konstaterer professor Katherine Richardson fra Københavns Universitet, én af landets førende klimaforskere.

Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet er på linje:

»Den stigende levealder og den voksende velstand giver et stigende forbrug. I mange rige lande som Danmark har de ældre nu så mange penge, at mange dårligt ved, hvad de skal bruge dem til. Derfor stiger deres forbrug,« siger Jørgen E. Olesen, der peger på, at man kunne bruge nogle af de mange pensionsmilliarder til at fremme den grønne omstilling.

Professor Jørgen Peder Steffensen, Københavns Universitet, mener, at man kunne have undgået mange af de store klimaproblemer, hvis befolkningsvæksten i verden var stoppet ved 6 mia. I stedet nærmer vi os nu 8 og har kurs mod 11:

»I diskussionen om at nedbringe CO2-udslip og øge energieffektiviteten glemmer vi, at det er mindst lige så vigtigt at få befolkningsudviklingen under kontrol. Det er det, der gør, at vi har en klimakrise. Hvis befolkningen i verden havde været konstant på 6 mia., ville vi knap nok have en klimakrise,« mener han.

Hos Ældre Sagen advarer vicedirektør Michael Teit Nielsen mod at gøre klimasagen til en kamp mellem generationer:

»Der påhviler alle generationer et ansvar, i forhold til hvad der sker på kloden.«.

Det er ikke lykkedes at få klimaminister Dan Jørgensen i tale.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.