Klimaforskere: Stigende levealder er den største klimaudfordring
Gennemsnitslevealderen er på globalt plan steget markant. Men når vi lever længere og samtidig bliver rigere, stiger forbruget og klimabelastningen.
Klodens befolkning vokser med mere end 200.000 hver dag. Ikke mindst fordi vi alle i gennemsnit lever længere. Siden 1950 er den gennemsnitlige levealder i verden steget fra 46 til knap 73 år, bl.a. fordi det er lykkedes at få begrænset børnedødeligheden, aids og malaria og blive bedre til at forhindre dødsfald som følge af hjerte-kar-sygdomme.
Det helt store globale problem er, at vi lever længere og længere og samtidig bliver rigere – dermed er fødselstallet ikke længere det største problem.
Da velstanden og forbruget – bl.a. i form af en øget rejselyst – samtidig stiger over det meste af kloden, udpeger en række førende klimaforskere den ellers positive udvikling med stigende levealder til at være den største udfordring for klimaet:
»Det helt store globale problem er, at vi lever længere og længere og samtidig bliver rigere. Dermed er fødselstallet ikke længere det største problem,« konstaterer professor Katherine Richardson fra Københavns Universitet, én af landets førende klimaforskere.
Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet er på linje:
»Den stigende levealder og den voksende velstand giver et stigende forbrug. I mange rige lande som Danmark har de ældre nu så mange penge, at mange dårligt ved, hvad de skal bruge dem til. Derfor stiger deres forbrug,« siger Jørgen E. Olesen, der peger på, at man kunne bruge nogle af de mange pensionsmilliarder til at fremme den grønne omstilling.
Professor Jørgen Peder Steffensen, Københavns Universitet, mener, at man kunne have undgået mange af de store klimaproblemer, hvis befolkningsvæksten i verden var stoppet ved 6 mia. I stedet nærmer vi os nu 8 og har kurs mod 11:
»I diskussionen om at nedbringe CO2-udslip og øge energieffektiviteten glemmer vi, at det er mindst lige så vigtigt at få befolkningsudviklingen under kontrol. Det er det, der gør, at vi har en klimakrise. Hvis befolkningen i verden havde været konstant på 6 mia., ville vi knap nok have en klimakrise,« mener han.
Hos Ældre Sagen advarer vicedirektør Michael Teit Nielsen mod at gøre klimasagen til en kamp mellem generationer:
»Der påhviler alle generationer et ansvar, i forhold til hvad der sker på kloden.«.
Det er ikke lykkedes at få klimaminister Dan Jørgensen i tale.