USA opfordrer Danmark til at købe flere kampfly og til at opruste i Arktis

Donald Trump forventer en plan for et øget dansk forsvarsbudget på Nato-topmøde den 3. december, siger USA's ambassadør i Danmark.

Artiklens øverste billede
Mindst fem af de danske F-35 kampfly kommer til at stå i USA, så Danmark råder reelt over omkring 22 fly, og »det er ikke ret mange«, siger den amerikanske ambassadør i Danmark Carla Sands. Foto: Gregers Tycho

Ni dage inden Natos store topmøde i London opfordrer USA Danmark til at købe flere kampfly. Samtidig bør Danmark indfri tre år gamle løfter om at styrke forsvaret og overvågningen i Arktis.

Sådan lyder budskabet fra den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, der påpeger, at mindst 5 af de 27 nye danske F-35-kampfly skal stå permanent i USA.

»En del af de danske fly bliver i USA, fordi danske piloter skal trænes i Arizona, og omkring 22 fly vil så komme til Danmark. Det er ikke ret mange fly, når man i dag råder over 38-40 F-16-fly. Det er faktisk en reduktion i antallet af fly, så Danmark bør nok kigge på det,« siger Carla Sands, der tilføjer, at det er Nato, som efterspørger flere kampfly.

Jeg mener ikke, at man har opfyldt de løfter endnu.

Carla Sands, USA's ambassadør i Danmark

En kampflyinvestering vil – ifølge ambassadøren – kunne bringe Danmark tættere på indfrielsen af et løfte om, at alle Nato-lande frem mod 2024 skal hæve forsvarsbudgetterne til 2 pct. af bruttonationalproduktet (bnp). USA’s præsident, Donald Trump, forventer, at »alle Nato-lande på topmødet kommer med en plan« for, hvordan det skal ske, siger Sands. Hun roser Danmark for at hæve forsvarsbudgettet til 1,5 pct. af bnp i 2023, men tilføjer, at »der skal mere til«.

Efter det tumultariske forløb i august, da Trump ville købe Grønland og udskød et besøg i Danmark, peger Carla Sands på, at Danmark i 2016 lovede at styrke beskyttelsen og overvågningen i Arktis:

»Jeg mener ikke, at man har opfyldt de løfter endnu.«

Lektor på Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen og De Konservative er enige i, at Danmark har købt for få kampfly, men ifølge forsvarsminister Trine Bramsen er der ingen aktuelle planer om flere fly eller et løft i forsvarsudgifterne til 2 pct. i 2024.

»Danmark kommer ikke til at stille med en konkret plan for, hvordan vi kommer op på 2 pct. og finder de næsten 16 mia. kr. mere, som det ville koste i 2024,« siger Bramsen, der tilføjer, at Danmark i samarbejde med Grønland og Færøerne kommer til at styrke forsvaret i Arktis.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.