Opråb fra militærchefer: Grænsekontrol presser Forsvaret

248 soldater bruges i dag til grænsekontrol og bevogtning. Det har konsekvenser, advarer hærchef og brigadechef.

Artiklens øverste billede
På grund af grænsekontrol, bevogtning og internationale missioner er det reelt kun halvdelen af soldaterne, der er til rådighed ved øvelser, siger brigadegeneral Henrik Lyhne, chef for Hærens 1. Brigade. Foto: Mads Frost

Grænsekontrol og bevogtningsopgaver i Danmark går ud over danske soldaters grundlæggende træning og tager tid fra de vigtige militære øvelser, der skal uddanne og ruste f.eks. hærens kamptropper til internationale missioner.

Sådan lyder advarslen fra både hærchef Michael Lollesgaard og chefen for hærens 1. Brigade, brigadegeneral Henrik Lyhne. Begge siger, at det har konsekvenser, at politikerne bruger specialuddannede soldater til at aflaste politiet.

Vi påtager os opgaverne, fordi de er vigtige for samfundet, og fordi vi kan. Men vi ville ikke være kede af at slippe for dem.

Michael Lollesgaard, hærchef

Lige nu er 248 soldater indsat til grænsekontrol og bevogtning, og ifølge Henrik Lyhne er det svært at samle nok soldater til de øvelser, der er nødvendige for at opbygge den nye danske brigade, som Danmark har lovet Nato.

»Jeg har reelt kun halvdelen af soldaterne til rådighed til daglig. Vi skal huske, at soldaterne også har andre opgaver i f.eks. Afghanistan, Irak og Kosovo. Ved den største øvelse, som vi holdt for nylig, kunne vi samle 2.000,« siger Lyhne, der står i spidsen for en brigade på ca. 3.000 mand, og tilføjer:

»Mine drenge kan så meget mere end at stå ved grænsen. Vi gør det, fordi det er et politisk krav. Soldaten bruger måske 5 pct. af sine færdigheder.«

Samme kritiske toner kommer fra hærchefen, der advarer om, at Forsvaret er tæt på smertegrænsen.

»Vi påtager os opgaverne, fordi de er vigtige for samfundet, og fordi vi kan. Men vi ville ikke være kede af at slippe for dem. Vi går ikke på kompromis med beredskabet, men det påvirker øvelser, når nogen ikke kan være med,« siger Lollesgaard.

Allerede i 2017 besluttede politikerne, at forsvaret skulle indsætte soldater, som kunne aflaste politiet ved grænsekontrol og bevogtning. Lige nu er 248 soldater indsat i disse opgaver. Foto: Gregers Tycho

Både V, DF og R kræver svar fra regeringen på hærledernes kritik. V og DF åbner for, at Hjemmeværnet kan overtage mere af grænsekontrollen fra soldaterne.

Minister afviser ændringer

Men forsvarsminister Trine Bramsen afviser og siger, at Forsvaret, som står til at vokse 30 pct. i de kommende år, har til opgave at passe på Danmark:

»Det indebærer også grænsekontrol og bevogtning for at aflaste et politi, der også er presset.«

Samme melding kommer fra forsvarschef Bjørn Bisserup, der anerkender, at Forsvaret har travlt:

»Men det er en opgave, som politikerne har besluttet, at forsvaret skal løse. Det er en del af forsvarsforliget, at Forsvaret i videre omfang skal bidrage til at skabe tryghed i Danmark,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.