Dagtilbud på stribe vil undtages ghettokrav

63 institutioner har søgt dispensation fra krav om bedre fordeling af børn fra udsatte boligområder.

Artiklens øverste billede
I Horsens søger man om dispensation for børnehuset Rytterkilden, hvor 49 pct. af børnene i dag optages fra to udsatte boligområder. Uden en dispensation vil kommunen ifølge borgmester Peter Sørensen (S) få et pladsproblem fra nytår. Rytterkilden ligger lige op af ghettoområdet Sundparken og bliver derfor underlagt nye regler om fordeling. Foto: Mads Frost

Mens Folketinget fra nytår har sat et loft over, hvor mange børn fra udsatte boligområder, der må gå i hver enkel daginstitution, beder halvdelen af de berørte dagtilbud nu om lov til at fravige kravet.

Da loven blev udarbejdet, vurderede ministeriet, at lovkravet ville ramme 123 institutioner. Nu har 63 børnehaver og vuggestuer i 14 kommuner søgt dispensation fra kravet om maksimalt at optage 30 pct. børn fra udsatte boligområder, så målet først skal indfries i 2025 eller 2030. Det viser en aktindsigt fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Ser man på de 25 institutioner, der er geografisk placeret direkte i et de af udsatte boligområder, har 70 pct. søgt om fritagelse fra de nye regler frem til 2025 eller 2030.

Horsens Kommune søger dispensation for børnehuset Rytterkilden, hvor 49 pct. af børnene i dag optages fra to udsatte boligområder. Ifølge borgmester Peter Sørensen (S) er der ikke umiddelbart ledige pladser til børnene fra disse områder andre steder.

Det vigtige er ikke, om det lykkes at komme i mål i år eller næste år. Det vigtige er, at det lykkes, og man får kun dispensation, hvis man har en klar plan for, hvordan det sker.

Jens Joel (S), børneordfører

»Vi vil skulle bygge til i adskillige børnehaver, hvis vi skulle rumme den udfordring.«

Reglerne er vedtaget af et politisk flertal i den foregående valgperiode og skal sikre, at børn fra udsatte boligområder fordeles mere ligeligt i institutioner med børn fra mere ressourcestærke boligområder. Lever kommunerne ikke op til lovgivningen, kan det i sidste ende betyde lukning af daginstitutionerne.

Ifølge Gunvor Christensen, boligforsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, er kommunerne blevet stillet »en svær opgave«, bl.a. fordi det er vanskeligt at tiltrække ressourcestærke familiers børn til dagtilbud med mange børn fra udsatte områder. Derfor kan de mange dispensationer være velbegrundede:

»På den ene side er det med til at udvande lovens krav, men når kommunerne søger dispensation, så er det formentligt, fordi de ikke ser andre muligheder.«

Regeringens støttepartier opfordrer til at se positivt på dispensationsønskerne.

»Vi arbejdede benhårdt på at få den her dispensationsmulighed ind i loven, så derfor er det vigtigt for os, at den ventil kan bruges nu. Det er ministeren, der kan godkende, men jeg kan jo komme med den klare anbefaling, at hun skal være fleksibel over for kommunerne,« siger børneordfører Jacob Mark (SF) og bakkes op af De Radikales ditto, Lotte Rod:​​

»Det er vigtigt, vi holder fast i målet, men det kan gøres på mange måder boligområder og kommuner er jo forskellige. Der er ingen grund til, at det ender med, at kommuner lukker gode institutioner og bygger nyt, der ikke giver mening.«​​

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra børneminister Pernille Rosenkrantz-Theil, men børneordfører Jens Joel (S) siger:

»Det vigtige er ikke, om det lykkes at komme i mål i år eller næste år. Det vigtige er, at det lykkes, og man får kun dispensation, hvis man har en klar plan for, hvordan det sker.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.