Fødevarestyrelsen: Vask hænder efter skrælning af appelsin

Et EU-forbud mod sprøjtegifte kan være på vej, men indtil det træder i kraft, har Fødevarestyrelsen en række anbefalinger.

Artiklens øverste billede
Har du haft fingrene i en appelsin, bør du vaske hænder bagefter, og vil du mindske indtaget af giftige stoffer, bør du købe økologisk eller danske afgrøder. Det anbefaler Fødevarestyrelsen. Foto: Miriam Dalsgaard/Politiken

Køb økologiske eller danske afgrøder, og frem med vand og sæbe, når du har haft fat i en appelsin.

Sådan lyder anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen, indtil et EU-forbud mod det skadelige stof chlorpyrifos træder i kraft.

Ved kontrolanalyser finder man ind imellem rester af de udskældte sprøjtemidler chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, oplyser Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside. Det er pesticider, der bruges til at bekæmpe skadedyr, og som bl.a. findes på appelsiner.

Ingen af de varer, der er behandlet med de her stoffer, skal kunne komme ind i Danmark.

Mogens Jensen, fødevareminister

»I første omgang søges et hurtigt forbud i hele EU, men hvis dette går for langsomt, vil vi i Danmark indføre et nationalt forbud mod rester i fødevarer. Indtil forbuddet er på plads, vil Fødevarestyrelsen sende alle prøver med fund af chlorpyrifos eller chlorpyrifos-methyl til vurdering hos DTU Fødevareinstituttet,« skriver Fødevarestyrelsen.

Minister: Stop salget

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) er bekymret over undersøgelser, der viser, at stoffet chlorpyrifos skader udviklingen hos små børn.

»EFSA har identificeret bekymringer om mulige genotoksiske virkninger såvel som neurologiske effekter under udvikling, som understøttes af epidemiologiske data, der indikerer effekter hos børn,« skriver EFSA på sin hjemmeside ifølge DR Nyheder.

I forbindelse med EFSA’s vurdering udtalte fødevareminister Mogens Jensen, at der bør indføres et forbud mod salg af afgrøder med stoffet i danske butikker.

»Ingen af de varer, der er behandlet med de her stoffer, skal kunne komme ind i Danmark. Og det forbud kan du etablere under de nuværende EU-regler, hvis du kan påpege, at der er en sikkerhedsrisiko. Og det har EU nu selv påpeget, at der er,« sagde han til Orientering på P1.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.