København får kritik for ikke at gøre noget ved overturisme
I 2018 havde København 8,8 mio. overnattende gæster, og antallet ventes at være tæt på fordoblet i 2030. Særligt i indre by nær Nyhavn opleves allerede nu problemer med for mange turister.
Flere danske turismeforskere og lokale beboere kritiserer Københavns Kommune og turistorganisationen Wonderful Copenhagen for ikke i tilstrækkelig grad at erkende problemet med det stigende antal turister i hovedstaden. De mener, at der bør gøres mere ved problemet.
»Vi har haft overturisme i København i mange år, og det er et stigende problem, men det bliver ikke italesat,« siger Jane Widtfeldt Meged, turismeforsker ved Roskilde Universitet.
Professor Anne-Mette Hjalager fra Center for Turisme, Innovation og Kultur på Syddansk Universitet er »meget enig«.
»Det er lidt, som om man løber fra ansvaret. Kommunen har privilegier, midler og forpligtelser til at gøre noget ved det og burde skride mere ind,« siger hun.
I 2018 havde København 8,8 mio. overnattende gæster. Det tal ventes næsten fordoblet til 16 mio. i 2030 ifølge en analyse fra Wonderful Copenhagen. Samme analyse viser, at 87 pct. af turisterne besøger indre by, herunder Nyhavn.
De mange turister beskyldes af utilfredse borgere for at ødelægge det lokale byliv og giver problemer med bl.a. støj, øget trafik og affald. Wonderful Copenhagen meddelte for nylig, at den vil stoppe markedsføring af Nyhavn og i stedet lokke turisterne væk fra indre by, men ifølge Jane Widtfeldt Meged er det »too little, too late«.
Hun mener, at byen bør lade sig inspirere af andre byer og begynde at tage flere »håndfaste midler i brug« såsom f.eks. at begrænse antallet af krydstogtskibe på bestemte dage, hvor der kommer for mange.
»Vi arbejder målrettet på at skabe en større spredning af de besøgende, både geografisk og sæsonmæssigt,« siger Claus Bødker, director of cruise i Wonderful Copenhagen, i et skriftligt svar til Jyllands-Posten og afviser kritikken.
Franciska Rosenkilde (AL), Københavns kultur- og fritidsborgmester, afviser ikke, at regulering kan være nødvendig, men understreger:
»Jeg er generelt imod samfund, der lukker sig om sig selv, så det kommer jeg ikke til at arbejde for.«
Flere byer i Europa er i de seneste år begyndt at tage nye midler i brug for at bekæmpe overturisme.