Danskerne arbejder mindre og mindre – og bliver mere stressede
Arbejdstiden bliver formentlig endnu kortere i fremtiden, men samtidig bliver arbejdstiden mere fleksibel. Og det rummer farer for mere stress.
Danskerne har aldrig arbejdet mindre – og aldrig været mere stressede.
Et paradoks, som viser, at en god balance – eller mangel på samme – mellem arbejds- og familieliv ikke kun gøres op i arbejdstimer. Ifølge lektor Anders Ejrnæs, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, er forklaringen på paradokset, at mange selv tilrettelægger deres arbejdstid.
»Selv om antallet af timer spiller en rolle for oplevelsen af konflikt mellem arbejds- og familieliv, kan også en mere fleksibel og flydende arbejdstid udløse stress for nogle,« siger han og kalder muligheden for at arbejde f.eks. om aftenen derhjemme for et »tveægget sværd«.
I årevis er arbejdsugen blevet kortere og kortere. Ifølge en nylig analyse fra professor Torben M. Andersen, Aarhus Universitet, har danskerne i gennemsnit sænket arbejdstiden fra 1.600 til 1.400 timer om året siden 1970. Et fald, der skyldes både overenskomster med mere fritid, og – ikke mindst – at flere arbejder på deltid.
»Vi har i høj grad vekslet de seneste mange års velstandsstigning til mere fritid, og det vil efter alt at dømme fortsætte,« siger professoren, der har lavet analysen for Rockwool Fonden.
Samme melding kommer fra tænketanken Kraka, der i samarbejde med Deloitte har lavet en analyse, der viser, at danskerne kan se frem til en arbejdstid i 2040 på 35 timer om ugen.
Men selv om arbejdstiden falder, oplever hver fjerde i dag et højt stressniveau, ifølge Sundhedsstyrelsens Sundhedsprofil. Det er en stigning i forhold til 2010, hvor hver femte følte sig meget stresset. Professor i psykologi Svend Brinkmann, Aalborg Universitet, er selv en af de mange med flydende og fleksibel arbejdstid, men han mener ikke, at det i sig selv stresser.
»At skabe balance i livet kræver bevidste valg – og ikke mindst fravalg,« siger han og peger på, at ubalancen snarere opstår, når folk stresser rundt for at levere toppræstationer både på job, i fritiden og familien.
Arbejdsgiverorganisationen DA anfører, at en kortere arbejdstid vil gå ud over danskernes levestandard.