Tusindvis kan miste børnechecken pga. deres børns fravær

Fremover kan højt fravær få økonomiske konsekvenser. Det vil betyde et »mere ulige samarbejde« lyder kritikken.

Artiklens øverste billede
Fra den 1. juli har folkeskolerne pligt til at underrette kommunen, hvis en elev har for meget ulovligt fravær. Arkivfoto: Henriette Dæhli

Når folkeskoleelever fremover har for højt fravær, f.eks. pga. pjæk eller lange ferierejser uden for skoleferierne, kan forældrene blive straffet økonomisk.

Fra den 1. juli har folkeskolerne pligt til at underrette kommunen, hvis en elev har mere end 15 pct. ulovligt fravær på et kvartal. Kommunen skal derefter undlade at udbetale børneydelsen for det næste kvartal til elevens familie. Det skriver DR.

Det nye tiltag er en del af den afgående regerings plan, der skal gøre op med parallelsamfund. Men reglerne er ikke udelukkende knyttet til udsatte boligområder, og de skal derfor overholdes i alle landets folkeskoler. Målet er, at ulovligt fravær skal nedbringes med ca. 10 pct. om året.

Karen Henriette Jessen, der er skoleleder på Sødalskolen ved det socialt udsatte boligområde Gellerupparken i Aarhus, er en af dem, der er imod sanktionen.

»Det giver et mere ulige samarbejde, når vi har et kort, der hedder, at vi faktisk kan have indflydelse på deres økonomiske vilkår,« siger hun til DR.

Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, mener også, at de nye regler vil betyde, at skolerne kan blive klemt mellem forældrene og kommunen. Til DR fortæller han, at det ikke er godt for samarbejdet med forældrene, at skolerne skal være med til at straffe dem.

Tidligere har skolerne også kunnet underrette kommunen, når elever havde en høj fraværsprocent. Hvorefter kommunen kunne stille krav til forældrene, et såkaldt forældrepålæg, så de skulle sørge for, at deres børn kom i skole.

Da lovforslaget kom på banen i marts 2018, lagde undervisningsminister Merete Riisager (LA) vægt på tiltagets nødvendighed.

»Vi har prøvet med alt det gode i mange år i forhold til nogle af de familier, vi taler om her. Det vi gør med denne pakke er at sætte ind med noget konsekvens. Det er barskt, men det er også nødvendigt, for det er så vigtigt, at de her børn kommer i skole,« sagde Merete Riisager dengang til TV 2.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.