Overlæger slår alarm over forhold på sygehuse

Massiv mangel på læger og ressourcer går ifølge en undersøgelse fra Overlægeforeningen hårdt ud over patienternes behandling.

Artiklens øverste billede
Anne Mette Debout er overlæge og overlægernes tillidsrepræsentant på Holbæk Sygehus. Hun og hendes kolleger på landets sygehuse fortæller om et sygehusvæsen under voldsomt pres. Foto: Stine Bidstrup

Brud på retningslinjer og basale kvalitetskrav, aflysning af planlagte operationer og behandlinger, udbredt overbelægning og dårligere behandling af patienter. Det er hverdagen på landets hospitaler, viser en ny undersøgelse fra Overlægeforeningen.

I alt har 1.823 overlæger svaret, og af dem fortæller tre af fire, at der mangler personale på deres afdeling. 6 af 10 læger siger, at de jævnligt er nødt til at aflyse planlagte operationer, behandlinger og konsultationer, fordi der mangler personale – af disse svarer næsten halvdelen, at det sker hver uge.

Der er alt for mange læger, der står i en situation, hvor de ikke kan leve op til det, de skal fagligt

Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

6 af 10 læger fortæller om overbelægning inden for den seneste måned – af disse mener 80 pct., at det er gået ud over kvaliteten af behandlingen. Halvdelen fortæller om genindlæggelser, fordi patienter er udskrevet, før de var klar til det.

»Undersøgelsen dokumenterer overordnet set, at ressourcemanglen nu er så stor, at patienterne ikke får det, de burde. Det er et kæmpeproblem,« siger formand for Overlægeforeningen Lisbeth Lintz, der efterlyser flere penge til sundhedsvæsenet og ansættelse af mere personale.

Det store sundhedssvigt

I flere regioner har tusindvis af kvinder ikke fået de undersøgelser for brystkræft, som de burde, fordi sygehusene manglede ressourcer. For en række af kvinderne betyder det, at deres brystkræft formentlig blev overset i første omgang.

Hvordan kunne det ske? Hvem bærer ansvaret? Og sker det også på andre områder i sundhedsvæsenet? Jyllands-Posten undersøger sagen.

I Danske Patienter ser direktør Morten Freil undersøgelsen som en bekræftelse på foreningens oplevelse af et presset sundhedsvæsen, hvor manglen på personale og kapacitet går ud over patienterne og kvaliteten af behandlingen.

»For at imødekomme patienternes behov er der brug for 3-4 mia. kr. ekstra til sundhedsvæsenet i hvert af de kommende år, hvor vi får flere ældre og plejekrævende patienter,« siger Morten Freil.

Regionsrådsformand og næstformand i Danske Regioner Ulla Astman (S) kalder tallene »alarmerende« og oplyser, at regionerne af en ny regering ønsker 2 mia. kr. ekstra årligt for at løse problemerne.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder de mange aflysninger og konsultationer »fuldstændig uholdbart«. Samtidig ser ministeren det som et »kæmpe faresignal«, at næsten hver syvende overlæge svarer, at man på lægens afdeling har tilsidesat de nationale kliniske retningslinjer på grund af økonomi inden for det seneste år.

»Der er alt for mange læger, der står i en situation, hvor de ikke kan leve op til det, som de skal fagligt. Det kalder på bedre ledelse og en bedre organisering, så man ikke kompromitterer den enkelte medarbejder,« siger ministeren.

Jyllands-Posten undersøger

På Jyllands-Posten har vi tradition for at dyrke den undersøgende journalistik. Vi fokuserer især på magtmisbrug, svigt og svindel og ser lige nu på en række historier om sundhedsvæsenet.

Har du kendskab til sager, som vi bør undersøge, så kontakt os på jpgraver@jp.dk.

Alle henvendelser behandles fortroligt.

Læs mere om Det store sundhedssvigt:

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.