Gymnasiefest i Herning tog en uventet drejning: Elever fik kritik for at klæde sig ud som Michelle og Barack Obama

En udklædningsfest på Herning Gymnasium tog en uventet drejning for 3.g-eleven Emma Barslund-Gade, da hun og en ven mødte op klædt ud som deres "helte", Michelle og Barack Obama. Ledelsen afviser, at skolen modsatte sig deres udklædning.

Artiklens øverste billede
Emma Barslund-Gade og hendes klassekammarat havde til festen på Herning Gymnasium klædt sig ud som deres helte, Michelle og Barack Obama. Jyllands-Posten har sløret kammeratens ansigt. Privatfoto

Emma Barslund-Gade og en klassekammerat måtte tidligt i bad, da de den 5. april var til fest på Herning Gymnasium.

Det blev udløberen af, at de ifølge flere tilstedeværende optrådte krænkende til udklædningsfesten med temaet verdens helte.

De to elever havde til lejligheden farvet deres lyse hår sort og smurt mørk creme i ansigtet for at fuldende deres udseende som Michelle og Barack Obama. Men må man det, eller er det såkaldt ”blackface”?

Jeg kan ikke tage fra nogen af parterne, at de oplever en problemstilling, de ikke bryder sig om. Jeg kan ikke tage fra nogen af dem, at de oplever sig krænket, eller sige, at den ene er mere berettiget krænket end den anden.

Rikke Pedersen Glüsing, uddannelseschef på Herning Gymnasium

Sagen skriver sig ind i det seneste års debat om krænkelser, udklædning og deslige.

Nultolerance og mexicanske hatte satte i fjor dagsorden, efter at Københavns Universitet forbød krænkende udklædninger. Og i september fjernede Aarhus Universitet et Instagram-foto af en kvinde udklædt som Barack Obama efter klager over ”blackface”. Begrebet ”blackface” henviser til tidligere tiders skuespilpraksis, hvor hvide skuespillere malede sig i ansigtet og parodierede sorte.

På Herning Gymnasium blev Emma Barslund-Gades ven, som ikke har ønsket at medvirke i denne artikel, konfronteret af fire piger fra deres skole. De er mørke i huden og fandt udklædningen upassende, fortæller Emma Barslund-Gade. En vagt opfordrede Emma Barslund-Gade og klassekammeraten til at vaske ansigtsfarven af ude på toilettet, siger hun og tilføjer, at hun også oplevede reaktioner fra enkelte lærere på skolen.

»Jeg talte med tre-fire lærere, som syntes, at det havde et racistisk udtryk eller i hvert fald godt kunne forstå, hvis andre ville opfatte det som racistisk. De talte om ”blackface”,« siger hun.

Ment som en hyldest

Emma Barslund-Gade understreger, at deres udklædning var ment som en hyldest til USA’s forhenværende præsidentpar i tråd med festens heltetema.

Emma Barslund-Gade blev meget ked af reaktionerne på hendes udklædning som Michele Obama. Privatfoto

»Da jeg vågnede næste morgen, var jeg ret oprevet og ked af det over, at det var det stempel, jeg havde fået. Det var en vild oplevelse. Jeg havde slet ikke set det komme. Vi gjorde det jo ikke for at skabe konflikt. Vores intention var at vise, at vi faktisk ser Michelle og Barack Obama som kæmpe forbilleder,« siger hun.

Kan du forstå, at nogen fandt jeres udklædning krænkende?

»Jeg kan godt se problemet, hvis man tror, at det er gjort for at udstille en anden hudfarve. Men festens tema, verdens helte, taget i betragtning kan jeg ikke forstå det,« svarer hun.

Efter at de to elever på toilettet havde forsøgt at vaske farven af deres ansigter, endte de med at blive ført ned i et omklædningsrum, hvor de i stedet kunne tage et bad.

På Herning Gymnasium kender ledelsen til episoden - men ikke til, at lærere fra skolen påtalte de to elevers udklædning eller opfordrede dem til at gå i bad. Uddannelseschef Rikke Pedersen Glüsing var ansvarlig for festens afvikling og fortæller, at hun fandt de to elever på et toilet. Hun kunne høre, at den ene var ked af det.

»Jeg bankede på og spurgte, hvad der var galt. De svarede, at de blev hetzet, fordi de var klædt ud som Michelle og Barack Obama. Da jeg spurgte, hvad vi skulle gøre ved det, spurgte de mig, om de måtte få lov at tage et bad,« siger hun, der skaffede eleverne håndklæder og sæbe.

Dialog med krænkede

Herning Gymnasium har ikke retningslinjer om udklædning, som eksempelvis Københavns Universitet har det, forklarer Rikke Pedersen Glüsing. I stedet arbejder man ud fra, at »vi taler ordentligt til hinanden, med hinanden og om hinanden« - med alle de nuancer, det nu indebærer.

»Jeg synes, at det var dejligt, at de valgte Michelle og Barack Obama. Jeg tror, at det, der stødte nogen, var hele traditionen omkring ”blackface”, den historik der er,« siger hun.

Er problemet for dig at se udklædningen, eller at nogen reagerer så voldsomt, at de to elever ender ude på toilettet?

»Jeg kan ikke tage fra nogen af parterne, at de oplever en problemstilling, de ikke bryder sig om. Jeg kan ikke tage fra nogen af dem, at de oplever sig krænket, eller sige, at den ene er mere berettiget krænket end den anden.«

Hvilket hensyn er vigtigst? Er det hensynet til de udklædte eller dem, som føler sig krænket?

»Det ved jeg ikke. Det er et rigtig godt spørgsmål,« svarer Rikke Pedersen Glüsing.

Hun tilføjer, at gymnasiet efterfølgende har haft en dialog med de elever, som følte sig krænket af Emma Barslund-Gade og hendes klassekammerats udklædning.

»Vi har spurgt dem, der blev krænket over ”blackface”, om de synes, at det var en fair måde at reagere på. Om det er måden at bruge sin ytringsfrihed på,« siger Rikke Pedersen Glüsing.

»De skal have lov«

Emma Barslund-Gade og hendes klassekammerat har ikke været til samtale. Efter at de havde været i bad, vendte de tilbage til festen - og paradoksalt nok blev de kåret som de bedst udklædte på aftenen.

Efter festen modtog Herning Gymnasium en skriftlig klage fra en elev - som i øvrigt ifølge rektor Søren Brøndum ikke selv er mørk i huden - der mente, at Emma Barslund-Gades og klassekammeratens udklædning afsporede en hel dag på skolen, som havde haft fokus på kulturel forståelse.

Episoden er nu sat på dagsordenen i elevrådet på Herning Gymnasium, så eleverne kan være med til at diskutere sagen og opstille retningslinjer, hvis de finder det nødvendigt, forklarer Rikke Pedersen Glüsing.

Cowboyoutfit er bandlyst: Det er krænkende og stødende

Fra ledelsens side kommer der dog ingen retningslinjer, fastslår Søren Brøndum.

»Jeg opstiller ikke et forbud som det, man har set på universiteterne. Det er unge mennesker, vi har med at gøre. De skal have lov til at udfolde sig. Det mener jeg,« siger han og vil undersøge, om lærere på skolen også har påtalt elevernes udklædning.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.