Regioner er klar med totalt forbud mod rygning i arbejdstiden
Danske Regioners bestyrelse vil følge i sporet på kommuner, som har indført røgfri arbejdstid.
Knap 140.000 ansatte i landets regioner kan se frem til et totalforbud mod at ryge i arbejdstiden. Allerede fra 2020 vil det hverken være tilladt for de ansatte at ryge på arbejdspladsens matrikel eller på f.eks. fortovet udenfor. I princippet må de heller ikke ryge hjemme hos sig selv, når de har en hjemmearbejdsdag, eller i deres egen bil, hvis de bruger den til transport i arbejdsøjemed.
En enig bestyrelse i Danske Regioner vil på tværs af partiskel gøre arbejdstiden røgfri for alle regionalt ansatte på f.eks. hospitaler og botilbud.
»Rygning er den største dræber og den allerstørste enkeltstående livsstilsfaktor med kæmpestor betydning for danskernes helbred, og sundhed udgør 90 pct. af regionernes arbejdsopgaver. Vi bliver nødt til at trække en grænse, fordi rygning koster så meget i livskvalitet, tabte leveår, udgifter til behandling og tabt arbejdsfortjeneste,« siger Ulla Astman (S), næstformand i Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Nordjylland.
Det er jo hamrende usundt, så vi kan ikke holde til at være imod et gøre arbejdstiden røgfri
Hun siger, at regionerne, når de har gennemført reglerne, ikke vil lave rigide kontroller i folks eget hjem eller egne biler – men at rygeforbuddet i arbejdstiden naturligvis skal håndhæves. Beslutningerne vil ske i samarbejde med samarbejdsudvalgene – de såkaldte MED-udvalg – hvor der også ses på, hvilke sanktioner der skal bruges overfor dem, som trodser forbuddet.
Hver fjerde kommune har indført røgfri arbejdstid, og i fagforbundet FOA, som bl.a. har social- og sundhedsassistenter som medlemmer, er holdningen til røgfri arbejdstid skiftet fra modstand til accept.
»Vi ved godt, at en del af vores medlemmer ryger, men det er jo hamrende usundt, så vi kan ikke holde til at være imod at gøre arbejdstiden røgfri,« siger Torben Hollmann, sektorformand for sundhedsområdet i FOA.
Derimod kalder Liberal Alliances sundhedsordfører, May-Britt Kattrup, regionernes beslutning for »langt ude«.
»Jeg kan ikke se nogen rimelighed i at forbyde voksne mennesker at ryge udenfor i deres egen frokostpause. Velmenende politikere skal ikke bestemme, hvordan folk skal leve deres liv,« siger hun.
Professor i tobaksforebyggelse på Frederiksberg Hospital Charlotta Pisinger, som er tilknyttet Rigshospitalet og Hjerteforeningen, formoder, at beslutningen om røgfri arbejdstid vil få effekt på sigt på rygernes helbred:
»Hver gang man har lavet en stramning af rygereglerne, har folk røget et par cigaretter mindre i gennemsnit om dagen, fordi de simpelthen ikke kan nå at ryge flere,« siger hun.