Overblik: En kamp om flere pædagoger i børnehaverne

Forældre kræver minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Men et politisk flertal har allerede afvist idéen.

Tusindvis af forældre ventes at gå på gaden lørdag, hvor der er arrangeret demonstrationer i en lang række byer. Forældrenes budskab er, at der er en akut mangel på voksne i landets vuggestuer og børnehaver.

Læs her om forældrenes krav, begrebet "minimumsnormeringer", og om hvor mange voksne der er i daginstitutionerne:

Hvad kræver forældrene?

 • Forældrene kræver, at der indføres minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Det betyder, at der skal være et loft over, hvor mange børn hver pædagog og pædagogmedhjælper skal tage sig af.
 • Konkret mener forældrene, at der højst skal være tre børn for hver voksen i vuggestuerne og seks børn for hver voksen i børnehaverne. Det samme anbefaler pædagogernes fagforening, Bupl.

Hvad mener politikerne om minimumsnormeringer?

 • I marts stemte Folketinget om et beslutningsforslag, der netop handlede om indførelse af minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Forslaget var fremsat af SF, som mener, at der højst bør være tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn for hver voksen i børnehaverne.
 • Forslaget blev stemt ned. Hele blå blok samt Socialdemokratiet stemte nej, mens Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet støttede SF's forslag.

Hvor mange voksne er der i daginstitutionerne?

 • I 2017 var der i gennemsnit 3,1 børn per ansat (pædagogisk personale) i landets vuggestuer og 6,2 børn per ansat i børnehaverne.
 • Det fremgår af en opgørelse fra Danmarks Statistik. Statistikken er dog blevet kritiseret - blandt andet fordi den medregner institutionernes ledere, som ofte bruger det meste af deres tid på andre opgaver end børnene.
 • Hvis man fraregner lederne, var der i 2017 i gennemsnit 3,3 børn per ansat i landets vuggestuer og 6,7 børn per ansat i børnehaverne.
 • Statistikken er desuden blevet kritiseret for at være misvisende, fordi den ikke tager højde for, at pædagoger holder pauser, har sygedage, er på efteruddannelse og laver administrativt arbejde.
 • Reelt vil der derfor ofte være flere børn per ansat i institutionerne, end de tal der fremgår af de generelle opgørelser.
 • Dertil kommer, at der er store forskelle på normeringerne mellem de enkelte kommuner. Eksempelvis var der i 2017 i Jammerbugt Kommune 3,9 børn per voksen i vuggestuerne og 7,7 børn per voksen i børnehaverne.
 • Samtidig var der i Fredericia Kommune 2,6 børn per voksen i vuggestuerne og 4,7 børn per voksen i børnehaverne. I begge tilfælde er lederne i kommunernes daginstitutioner medregnet.

Kilder: Folketinget, Danmarks Statistik, Børne- og Socialministeriet.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.