Overblik: En kamp om flere pædagoger i børnehaverne
Forældre kræver minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Men et politisk flertal har allerede afvist idéen.
Tusindvis af forældre ventes at gå på gaden lørdag, hvor der er arrangeret demonstrationer i en lang række byer. Forældrenes budskab er, at der er en akut mangel på voksne i landets vuggestuer og børnehaver.
Læs her om forældrenes krav, begrebet "minimumsnormeringer", og om hvor mange voksne der er i daginstitutionerne:
Hvad kræver forældrene?
- Forældrene kræver, at der indføres minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Det betyder, at der skal være et loft over, hvor mange børn hver pædagog og pædagogmedhjælper skal tage sig af.
- Konkret mener forældrene, at der højst skal være tre børn for hver voksen i vuggestuerne og seks børn for hver voksen i børnehaverne. Det samme anbefaler pædagogernes fagforening, Bupl.
Hvad mener politikerne om minimumsnormeringer?
- I marts stemte Folketinget om et beslutningsforslag, der netop handlede om indførelse af minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Forslaget var fremsat af SF, som mener, at der højst bør være tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn for hver voksen i børnehaverne.
- Forslaget blev stemt ned. Hele blå blok samt Socialdemokratiet stemte nej, mens Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet støttede SF's forslag.
Hvor mange voksne er der i daginstitutionerne?
- I 2017 var der i gennemsnit 3,1 børn per ansat (pædagogisk personale) i landets vuggestuer og 6,2 børn per ansat i børnehaverne.
- Det fremgår af en opgørelse fra Danmarks Statistik. Statistikken er dog blevet kritiseret - blandt andet fordi den medregner institutionernes ledere, som ofte bruger det meste af deres tid på andre opgaver end børnene.
- Hvis man fraregner lederne, var der i 2017 i gennemsnit 3,3 børn per ansat i landets vuggestuer og 6,7 børn per ansat i børnehaverne.
- Statistikken er desuden blevet kritiseret for at være misvisende, fordi den ikke tager højde for, at pædagoger holder pauser, har sygedage, er på efteruddannelse og laver administrativt arbejde.
- Reelt vil der derfor ofte være flere børn per ansat i institutionerne, end de tal der fremgår af de generelle opgørelser.
- Dertil kommer, at der er store forskelle på normeringerne mellem de enkelte kommuner. Eksempelvis var der i 2017 i Jammerbugt Kommune 3,9 børn per voksen i vuggestuerne og 7,7 børn per voksen i børnehaverne.
- Samtidig var der i Fredericia Kommune 2,6 børn per voksen i vuggestuerne og 4,7 børn per voksen i børnehaverne. I begge tilfælde er lederne i kommunernes daginstitutioner medregnet.
Kilder: Folketinget, Danmarks Statistik, Børne- og Socialministeriet.
/ritzau/