- Opdateret 08/03/2019 kl. 22:47
Formænd for rektorer og elever kalder optrin for enlig svale
Der er ikke behov for at sætte ind med nye retningslinjer på gymnasier efter gårsdagens optrin, mener formand.
Politikerne skal ikke være utrygge ved at besøge landets gymnasier efter et optrin på Ørestad Gymnasium, hvor undervisningsministeren blev mødt af buh-råb og skældsord.
Det mener både formanden for Danske Gymnasier og formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).
Begge formænd afviser, at der skulle være behov for at sætte ind med retningslinjer eller sikkerhedsforanstaltninger, når politikerne turnerer på landets gymnasier i forbindelse med det kommende folketingsvalg.
- Lad os lade det være en enlig svale, så det ikke skal være nødvendigt, at vi indfører særlige sikkerhedsforanstaltninger, siger Birgitte Vedersø, der er formand for Danske Gymnasier og rektor på Gefion Gymnasium.
Optrinet på Ørestad Gymnasium udspillede sig, da undervisningsminister Merete Riisager (LA) besøgte gymnasiet. Ministeren måtte derfor afbryde sit besøg.
TV2 Lorry beskriver, at ministeren blev buhet ud, og at eleverne var mødt frem med bannere.
Altinget citerede fredag morgen sognepræst og formand for Rådet for Demokratisk Dannelse Kathrine Lilleør, for, at der også blev kastet mønter og råbt "luder" efter ministeren.
Lilleør justerer fredag aften sin opfattelse af, hvad der blev kastet med.
- Jeg kan i hvert fald bekræfte, at der faldt noget ned oppefra. Jeg har siden kunnet forstå, at det måske ikke var mønter.
- Men der var en tumultarisk stemning, og det var uden for kontrol, siger hun til Ritzau.
Ministerens særlige rådgiver, Søren Poul Nielsen, og pressechef Rasmus Thomsen siger til Ritzau, at de begge så en enkelt mønt falde tæt på ministeren.
Formanden for DGS, Malte Sauerland-Paulsen, tager stærkt afstand fra episoden, men mener også, at der er tale om et enkeltstående tilfælde.
- Jeg kan ikke se, hvorfor man som politiker skulle føle sig usikker ved at besøge landets gymnasier fremover. Det er et ekstremt tilfælde, og jeg har aldrig hørt om noget lignende før, siger Malte Sauerland-Paulsen.
Ifølge formanden for DGS skyldtes protesterne en utilfredshed med nye fraværsregler og besparelser.
- Mange gymnasieelever føler, at Merete Riisager taler hen over hovedet på dem. Men det legitimerer ikke de ting, der er gjort, siger han.
Han henstiller til, at gymnasieelever taler med ledelsen, hvis de planlægger protester under politikerbesøg på deres gymnasium.
/ritzau/