Dansk moské slettede kontroversielle spor til Iran

Nye oplysninger viser ifølge flere politikere, at dansk moské er styret af Iran.

Artiklens øverste billede
Imam Ali Moskeen i København, der åbnede i 2015, har i årevis benægtet at være styret af det iranske regime. Foto: Stine Bidstrup

Efter at den omstridte Imam Ali Moskeen i København i årevis har benægtet at være styret af det iranske regime, afslører en aktindsigt nu, at moskéen selv har skrevet i dens vedtægter, at den er »underlagt« Irans åndelige leder.

Irans øverste åndelige leder er også landets politiske leder, nemlig ayatollah Khamenei.

Foreningen Ahlul Bait i Danmark, der står bag moskéen, sendte i 2002 vedtægterne til Kirkeministeriet, fordi den ville anerkendes som trossamfund. Det giver bl.a. mulighed for at få skattegevinster og udenlandske prædikanter til Danmark.

Jeg kan ikke se, at der er et eneste argument for, at Iran skulle have lov til at bestemme noget som helst i Danmark.

Martin Henriksen (DF), udlændingeordfører

Kirkeministeriet var først betænkelig ved foreningens hensigter, men da foreningen skrev vedtægterne om og bl.a. slettede sætningen om at være underlagt Irans øverste leder, gav ministeriet den ønskede anerkendelse.

Sagen vækker harme hos Socialdemokratiets folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen – ikke mindst set i lyset af at det i efteråret kom frem, at Iran ifølge Politiets Efterretningstjeneste, PET, har opereret i Danmark og planlagt et attentat. Han ønsker nu at se på, om moskéens anerkendelse kan trækkes tilbage.

Også hos DF’s udlændingeordfører, Martin Henriksen, får det kritik. Han ønsker, at moskéen bliver lukket og revet ned.

»Iran er et islamistisk, totalitært styre. Jeg kan ikke se, at der er et eneste argument for, at de skulle have lov til at bestemme noget som helst i Danmark,« siger han.

Selv forklarer lederen af den danske afdeling af Imam Ali Moskeen, Mohammad Khani, at foreningen oprindeligt fjernede sætningen om, at den er underlagt Irans åndelige leder, fordi Kirkeministeriet misforstod den.

»Kirkeministeriet har forstået det politisk. Det er ikke det, der menes, altså, at Khamenei kommer ind og så bestemmer, hvordan islam skal promoveres, eller hvad der skal føres af politiske interesser i Danmark,« siger Mohammad Khani.

Flere eksperter siger, at det er en kendt sag, at Iran bl.a. gennem moskéer i udlandet forsøger at udøve propaganda for det iranske præstestyre.

Kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) siger:

»Hvis nogen kan dokumentere, at der er grund til at betvivle rigtigheden af de oplysninger, som trossamfundet giver, har vi mulighed for at rejse en tilsynssag.«

Irans ambassade skriver i en kommentar, at Iran »ingen forbindelse« har til Imam Ali Moskeens aktiviteter eller til finansieringen af den. Samtidig henviser den til, at man i shiaislam følger religiøse overhoveder, og at denne praksis udelukkende er af åndelig karakter.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.