Omstridt moské støtter iransk hadprædikant

Politikere kritiserer, at Imam Ali Moskeen bakker op om en iransk imam, der bl.a. har sagt, at det ikke er voldtægt, hvis man tvinger sin kone til sex.

Artiklens øverste billede
Den iranske imam Mansour Leghaei er på regeringens hadprædikantliste. Her taler han i Imam Ali Moskeen, som er et anerkendt trossamfund i Danmark. Foto: Youtube-screenshot

En iransk imam, der i 2018 kom på regeringens såkaldte hadprædikantliste, har igennem flere år været tilknyttet Imam Ali Moskeen i København, hvor imamen bl.a. har holdt taler og undervist i det gode familieliv.

Det viser Jyllands-Postens gennemgang af moskéens hjemmeside og profiler på sociale medier.

Imamen hedder Mansour Leghaei, og ifølge en aktindsigt fra Udlændingestyrelsen kom han på hadprædikantlisten, bl.a. fordi han på en shiamuslimsk hjemmeside har skrevet, at det kan være i orden at slå sin kone og børn over syv år.

Det er stærkt problematisk. For mange muslimer tæller imamens ord mere, end hvad lovgiverne siger.

Lars Aslan Rasmussen, folketingsmedlem for Socialdemokratiet

Samme sted har han også skrevet, at det ikke er voldtægt, hvis en mand tvinger sin hustru til sex. Mansour Leghaei tilføjede, at en hustru ikke må afvise sin mands ønske om sex, medmindre hun har menstruation eller er så syg, at det er hende fysisk umuligt.

»Selv da anbefales hun på en eller anden måde at imødekomme sin mands seksuelle behov. På den anden side anbefales det mænd at tage hensyn til deres koners situation og forberede dem på en intim relation,« skrev han.

Som følge af hadprædikantlisten har imamen fået indrejseforbud i Danmark i to år. Lederen af den danske afdeling i Imam Ali Moskeen, Mohammad Khani, bakker dog fortsat op om Mansour Leghaei.

»Han har aldrig opfordret til, at man bryder loven i Danmark, eller opfordret til vold,« siger lederen.

Vækker harme

De nye oplysninger kommer frem, efter at Jyllands-Posten søndag afslørede, at den forening, som står bag Imam Ali Moskeen, i 15 år gamle dokumenter skrev, at den er »underlagt« Irans øverste leder, ayatollah Khamenei.

Men foreningen slettede senere den omstridte sætning og skrev sine vedtægter helt om, hvorefter den blev godkendt som et anerkendt trossamfund i Danmark. Dermed fik foreningen bl.a. mulighed for at få skattefordele samt udenlandske forkyndere til landet på et særligt visum.

I Iran er der pga. dets konservative, religiøse styre bl.a. dødsstraf for homoseksualitet og utroskab.

For udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) og folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S) vækker det harme, at moskéen som anerkendt trossamfund i Danmark støtter den iranske imam.

»Det er stærkt problematisk. For mange muslimer tæller imamens ord mere, end hvad lovgiverne siger,« siger Lars Aslan Rasmussen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tager afstand fra imamens udtalelser.

»For at dæmme op for de her budskaber har vi også indført en hadprædikantliste, der er med til at sikre, at hadprædikanter bliver nægtet adgang til Danmark,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.