Et flertal af danskerne siger nej til at tage fremmedkrigere hjem fra Syrien
Trods folkelig opbakning til at afvise danske IS-krigere slår justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fast, at Danmark ikke kan nægte danske statsborgere indrejse.
De politikere og partier, som afviser at hente danske fremmedkrigere fra Islamisk Stat (IS) hjem til retsforfølgelse, har stor opbakning blandt danskerne.
Det viser en måling, som Norstat har foretaget for Jyllands-Posten. Her svarer 65 pct. nej på spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal følge en opfordring fra USA’s præsident, Donald Trump, og hjemtage og retsforfølge fremmedkrigere, der ellers risikerer at slippe fri.
15 pct. mener, at IS-krigerne skal tilbage til Danmark, 20 pct. svarer ”ved ikke”.
Når man vender Danmark ryggen og tilslutter sig en terrororganisation, skal man ikke have en flybillet tilbage igen, så snart kalifatet ligger i ruiner.
Udenrigsordfører Naser Khader (K) har talt for, at Danmark bl.a. af sikkerhedsmæssige hensyn skal inddrage danske IS-krigeres statsborgerskab, uanset om de så bliver statsløse. Torsdag fastslog Khaders partiformand, justitsminister Søren Pape Poulsen, imidlertid at »faktum er, at vi ikke kan nægte danske statsborgere at komme tilbage til Danmark«.
Alligevel fastholder Dansk Folkeparti, at alle danske fremmedkrigere skal fratages statsborgerskabet. I SF mener udenrigsordfører Holger K. Nielsen derimod, at det vil være en fordel for Danmark at få krigerne hjem, så man har styr på dem. Uanset hvad er der stor forståelse for danskernes nej.
»Når man vender Danmark ryggen og tilslutter sig en terrororganisation, skal man ikke have en flybillet tilbage igen, så snart kalifatet ligger i ruiner. Men står der pludselig én i Kastrup med dansk pas, kan vi ikke nægte ham adgang,« siger udenrigsordfører Michael Aastrup (V).
Kalifatet står for fald
Debatten om fremmedkrigerne er taget til, i takt med at Islamisk Stats sidste bastion i landsbyen Baghuz i det sydøstlige Syrien er blevet nedkæmpet. Som fysisk stat betragtes kalifatet som besejret, men tusinder af IS-krigere er fortsat spredt ud over Irak og Syrien.
Adspurgt om danske myndigheder skal gøre en aktiv indsats for at hente danske fremmedkrigere hjem, svarer Søren Pape pr. mail, at »det er en konkret vurdering fra sag til sag«.