Et flertal af danskerne siger nej til at tage fremmedkrigere hjem fra Syrien

Trods folkelig opbakning til at afvise danske IS-krigere slår justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fast, at Danmark ikke kan nægte danske statsborgere indrejse.

Artiklens øverste billede
Selv om Islamisk Stats kalifat som en fysisk stat meldes nedkæmpet, er tusinder af krigere fortsat på fri fod i Syrien og Irak. Foto: AP

De politikere og partier, som afviser at hente danske fremmedkrigere fra Islamisk Stat (IS) hjem til retsforfølgelse, har stor opbakning blandt danskerne.

Det viser en måling, som Norstat har foretaget for Jyllands-Posten. Her svarer 65 pct. nej på spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal følge en opfordring fra USA’s præsident, Donald Trump, og hjemtage og retsforfølge fremmedkrigere, der ellers risikerer at slippe fri.

15 pct. mener, at IS-krigerne skal tilbage til Danmark, 20 pct. svarer ”ved ikke”.

Når man vender Danmark ryggen og tilslutter sig en terrororganisation, skal man ikke have en flybillet tilbage igen, så snart kalifatet ligger i ruiner.

Michael Aastrup, udenrigsordfører for Venstre

Udenrigsordfører Naser Khader (K) har talt for, at Danmark bl.a. af sikkerhedsmæssige hensyn skal inddrage danske IS-krigeres statsborgerskab, uanset om de så bliver statsløse. Torsdag fastslog Khaders partiformand, justitsminister Søren Pape Poulsen, imidlertid at »faktum er, at vi ikke kan nægte danske statsborgere at komme tilbage til Danmark«.

Alligevel fastholder Dansk Folkeparti, at alle danske fremmedkrigere skal fratages statsborgerskabet. I SF mener udenrigsordfører Holger K. Nielsen derimod, at det vil være en fordel for Danmark at få krigerne hjem, så man har styr på dem. Uanset hvad er der stor forståelse for danskernes nej.

»Når man vender Danmark ryggen og tilslutter sig en terrororganisation, skal man ikke have en flybillet tilbage igen, så snart kalifatet ligger i ruiner. Men står der pludselig én i Kastrup med dansk pas, kan vi ikke nægte ham adgang,« siger udenrigsordfører Michael Aastrup (V).

Kalifatet står for fald

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Debatten om fremmedkrigerne er taget til, i takt med at Islamisk Stats sidste bastion i landsbyen Baghuz i det sydøstlige Syrien er blevet nedkæmpet. Som fysisk stat betragtes kalifatet som besejret, men tusinder af IS-krigere er fortsat spredt ud over Irak og Syrien.


Adspurgt om danske myndigheder skal gøre en aktiv indsats for at hente danske fremmedkrigere hjem, svarer Søren Pape pr. mail, at »det er en konkret vurdering fra sag til sag«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.