Forskere bag krigsudredning fraråder ny Irak-kommission

Det vil ikke bringe ny viden med sig at sætte en kommission til at undersøge dansk krigsdeltagelse, vurderer forskere. S er lydhør.

Artiklens øverste billede
Det var under daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), at et flertal i Folketinget besluttede, at Danmark sammen med blandt andet USA skulle gå i krig i Irak i 2003. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En kommissionsundersøgelse af krigen i Irak vil ikke – ud over placeringen af et juridisk ansvar og en stillingtagen til krigens lovlighed – bringe noget nyt med sig.

Det vurderer både forskningslederen bag krigsudredningen, Rasmus Mariager, og lektor Regin Schmidt, der har været med til at skrive den 674 sider lange udredning om den danske deltagelse i Irakkrigen.

Begge forskere har tidligere været med i PET-kommissionen, og på baggrund af de erfaringer fraråder de en kommissionsundersøgelse.

»Hvis man laver afhøringer, så klapper folk i. Afhøringerne i en kommission er en perfekt måde at sikre, at der ikke kommer noget ud af de afhørte,« siger Regin Schmidt.

Jeg kan simpelthen ikke se idéen med at oprette en kommission.

Rasmus Mariager, forskningsleder bag krigsudredningen

Forskerne peger på, at de har haft »fri og uhindret adgang til alle de dokumenter, som blev oversendt til den lukkede Irak- og Afghanistan-kommission,« ligesom de har fået adgang til alt øvrigt skriftligt materiale, som de har anmodet om, til den historiske udredning.

Anders Fogh Rasmussen (V) og Per Stig Møller (K), der i 2003 var henholdsvis statsminister og udenrigsminister, da Danmark besluttede at gå i krig med Irak, har »været meget åbne, stået til rådighed og delt ud af deres viden og givet adgang til bl.a. dagbøger og private arkiver«.

»Jeg kan simpelthen ikke se idéen med at oprette en kommission. Det er at løse en politisk uoverensstemmelse retligt,« siger Rasmus Mariager.

Kort efter forskernes offentliggørelse af krigsudredningen tirsdag i denne uge efterspurgte Enhedslisten, Alternativet, SF og De Radikale en kommissionsundersøgelse for at komme til bunds i historien.

Skal det kunne lykkes efter et valg, kræver det som minimum støtte fra Socialdemokratiet, som endnu ikke har taget stilling i sagen.

Men når de to forskere fraråder en sådan kommission, gør det indtryk, lyder det fra Socialdemokratiets forsvarsordfører, Nick Hækkerup.

»Vi noterer selvfølgelig, at de, der har stået for udredningen, mener, at en kommission ikke vil give meget merværdi,« siger han og kvitterer for, at forskerne i hans optik har afleveret en krigsudredning med »betydelig substans«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.