Kæmpe feriepark og badeland bliver en realitet på kanten til deadline: »Det er en julegave, der vil noget«​

Efter mere end ti år er der nu landet en aftale om at bygge et af Danmarks største ferieparker og Nordeuropas største badeland i Vestjylland. Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) bifalder det årelange projekt og aftalen, som rummer endnu mere.

Artiklens øverste billede
Søndervig Feriepark-projektet kommer til have 483 ferielejligheder og Nordeuropas største badeland. Illustration.

Lalandia får sig snart en ny konkurrent, efter at der i dag blev indgået en aftale om Søndervig Feriepark. En af Danmarks største ferieparker og badeland er nu på trapperne efter årelange forhandlinger.

I 2006 fik købmanden i Søndervig Keld Hansen ideen til at bygge en feriepark, der kunne give mere end klitter og det salte Vesterhav til de besøgende. Dengang havde han ikke regnet med, at der skulle gå mere end ti år før en aftale faldt på plads.

»Jeg kan knap fået armene ned. Vi er selvfølgelig rigtig glade for aftalen, som vi har kæmpet for i rigtigt mange år. Det er en julegave, der vil noget,« siger Keld Hansen.

I 2015 gav regeringen grønt lys til planerne til Søndervig Feriepark som en af ti kystnære forsøgsprojekter. Siden 2016 har det været afgørende at kunne få sommerhusstatus til ferieparken, forklarer Keld Hansen. Det er nu faldet på plads i aftalen, og ferieparken har endelig udsigt til at blive en realitet.

Det her område er hovedsageligt for badefamilier, der ønsker aktiviteter og har krav til at have mulighed for at have noget at lave hele tiden. Det giver vi dem nu.

Keld Hansen, købmand og projektejer.

Oprindelig skulle ferieparken skulle bestå af 500 ferielejligheder og have et af Nordeuropas største badelande. Aftalen er dog landet på 483 lejligheder i stedet, men »det er så tæt på, at det er ok,« siger Keld Hansen.

»Det er en fornuftig aftale, som kan lade sig gøre. Når vi går i gang med ferieparken og badelandet er det frygtelig mange penge, så på den lange bane skal det være rentabelt, hvilket kræver et bestemt antal lejligheder, som vi kan sælge og leje ud. Lidt a la ferieparken i Billund,« siger han.

Tålmodigheden og troen på, at hans ide nogensinde ville blive til virkelighed blev sat på prøve undervejs, inden han i dag kunne ånde lettet og tilfreds op.

»Når der går politik i aftaler, er det svært at afgøre om, vi når i mål. Det kunne vi ikke blive ved at vente på. Vi blev nødt til at sætte en deadline, der lød på en afgørelse inden jul. Efter jul er der ikke lang tid til valg, og der kan der ske mange mærkelige ting. Det er derfor en rigtig god julegave,« siger han.

Hvis alt går nogenlunde planmæssigt, vurderer Keld Hansen, at ferieparken og badelandet senest står klar i 2021, da byggeriet vil tage ca. halvandet år.

Det færdige resultat skal give noget ekstra til det naturskønne område og imødegå den moderne badefamilie, mener han.

»Det vil betyde utroligt meget for turismen og området. Mange kommer for naturen, klitterne og Vesterhavet, men i dag er der flere krav end for 20 år siden. Det her område er hovedsageligt for badefamilier, der ønsker aktiviteter og har krav til kunne lave noget hele tiden. Det giver vi dem nu,« siger han.

Og det vil ikke kun glæde Søndervig.

»Det vil have utrolig betydning for ikke kun Søndervig, men for hele kommunen. Det er endnu et af de fyrtårne, som skal gavne området og styrke turisterhvervet. Vi har allerede projektet Naturkraft, Hvide sande, Vesterhavet, klitterne og fjorden. Det her bygger oven på og styrker hele kommunen,« siger han.

Han regner med, at ferieparken vil skabe ca. en mio. ekstra overnatninger til 700 kr. pr. nat og dermed en indtjening på 700 mio. kr. Det vil skabe hundredvis af jobs, mener han.

Borgmester Hans Østergaard (th) og viceborgmester Søren Elbæk (tv) lykønsker Købmand Keld Hansen med den nye aftale, der baner vejen for Søndervig Feriepark. Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune.

Aftalen handler om hele Danmark

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) er også glad for, at aftalen nåede at komme i hus i sidste time.

»Det er noget, vi har ventet på i årevis. Det betyder meget for området og kan forhåbentligt være med til at gavne turismen på vestkysten. Jeg tror, at lejlighederne kommer til at gå som varmt brød, og at det er et projekt, der kan styrke turismen i en af Danmarks yderområder,« siger han.

Han fremhæver, at aftalen også rummer mere end blot tilladelsen til Søndervig Feriepark.

»Som en del af aftalen er der afsat 30 mio. kroner til mere skov i Danmark. Det gælder at sikre lidt urørt skov og såkaldt drikkevands skov, hvor skoven skal plantes oven på drikkevandsboringer. Det viser, at vi har været vidt omkring, at vi også har inkluderet at sikre mere skov i Danmark for at kunne indgå en aftale om sommerhuse og ferieparken,« forklarer Rasmus Jarlov.

Aftalen skal ikke blot skabe muligheder i Vestjylland, men i hele Danmark.

»Det er mange andre områder, som kan udbygges med det her grønne lys. Vi vil gerne styrke turismen og yderområderne i hele Danmark. Det gør vi med den her aftale. At det også rummer grønne initiativer tager jeg med som bonus. Det har klart været en del af årsagen til, at det hat taget så lang tid,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.