Fejlslagen integration kan udhule velfærden

Danmark skal blive bedre til at integrere en stigende andel af indvandrere for at kunne opretholde arbejdsstyrken, påpeger forskere på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.

Artiklens øverste billede
Det er afgørende for velfærden, at flere med indvandrerbagrrund kommer ud på arbejdsmarkedet. Foto: Casper Dalhoff

Arbejdsstyrken risikerer at blive udhulet, hvis ikke Danmark formår at få flere indvandrere i beskæftigelse. Det vurderer flere forskere.

Årsagen er, at andelen af indvandrere og efterkommere i Danmark lige nu vokser så kraftigt, at personer med dansk oprindelse i 2060 kun forventes at udgøre 75 pct. af den erhvervsaktive aldersgruppe i alderen 40-65 år mod 89 pct. i dag.

Samtidig halter ikkevestlige indvandrere stadig efter danskerne på arbejdsmarkedet, viser tal fra Danmarks Statistik, som tirsdag udkom med den årlige rapport ”Indvandrere i Danmark”.

»Hele vores skattefinansierede velfærdsmodel bygger på, at der bliver betalt meget i skat, og det kræver, at der er meget økonomisk aktivitet, herunder at mange går på arbejde, og mange driver egen virksomhed,« siger Torben Tranæs, der er forskningsdirektør i Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).

Arbejdsmarkedsdeltagelsen er så fundamental i velfærdsstaten både rent økonomisk, men også for den måde, man fungerer på som indvandrer i Danmark.

Jan Rose Skaksen, forskningschef ved Rockwool Fonden

Jan Rose Skaksen, der er forskningschef ved Rockwool Fonden, er enig i, at flere indvandrere skal i beskæftigelse, hvis arbejdsstyrken ikke på sigt skal udhules:

»Arbejdsmarkedsdeltagelsen er så fundamental i velfærdsstaten både rent økonomisk og for den måde, man fungerer på som indvandrer i Danmark.«

Ifølge rapporten fra Danmarks Statistik var 22 pct. af nyfødte børn i 2017 født af mødre, der var indvandrere eller efterkommere af indvandrere. Det forventes, at personer med dansk oprindelse i 2060 udgør 79 pct. af den danske befolkning mod 87 pct. i dag.

Lige nu er 55 pct. af de mandlige ikkevestlige indvandrere i beskæftigelse, mens tallet tilsvarende er 46 pct. for kvinderne. Til sammenligning er hhv. 77 pct. og 74 pct. etnisk danske mænd og kvinder i arbejde.

Stort potentiale

Underdirektør i Dansk Industri (DI) Steen Nielsen mener, at det er helt afgørende at få indvandrerne bedre integreret i arbejdsstyrken. Omvendt ser han også et stort potentiale i denne gruppe:

»Der skabes masser af nye job, og der er brug for folk. Så det er et rigtig godt tidspunkt at gøre noget for en bedre integration.«

DI har beregnet, at beskæftigelsen kan løftes med 139.000 personer i 2030, hvis beskæftigelsen hos indvandrere og efterkommere kommer på samme niveau som hos personer med dansk oprindelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen