Fakta: Spionudstyr, CIA og Pakistan indgår i PET-bog
Pakistan skældte dansk PET-chef ud på grund af Muhammedtegningerne. Episoden indgår i sagen mod Jakob Scharf.
I bogen ”Syv år for PET” røber Jakob Scharf 28 gange noget, som ifølge anklagemyndigheden burde holdes hemmeligt.
Det handler om PET’s operationer, arbejdsmetoder, samarbejdspartnere og arbejdet med kilder. Desuden afslører han i et par tilfælde fortrolige oplysninger, som kan udgøre en risiko for enkeltpersoner, hævdes det i tiltalen.
Her er et par eksempler fra anklageskriftet:
- PET fik spionudstyr ind i en lejlighed hos en danskmarokkaner, som var under efterforskning.
- Jakob Scharf omtaler et møde med et fremmed lands excentriske sikkerhedschef, der fremviste en række terrarier med store kvælerslanger, og som forærede ham et Rolex-ur.
- For at kunne overmande en gruppe terrorister i Herlev skaffede PET sig adgang til en nabolejlighed.
- Om terrorsagen fra Glasvej i København hedder det, at amerikanerne fortalte Jakob Scharf, at det for dem var ”en meget vigtig sag, som den amerikanske præsident blev orienteret om i sine regelmæssige briefinger fra CIA”.
- Under anholdelsen af en etbenet bombemand i en park var PET parat til om nødvendigt at dræbe ham. ”Det er simpelthen et spørgsmål om, at du skyder meget præcist efter nervecentret ved hovedet, så det hele bliver lukket ned i et hug”.
- Den pakistanske sikkerhedstjeneste ISI var vred på grund af Muhammedtegningerne. ”I en halv time fik jeg ikke sagt et ord, fordi de skældte mig ud, skældte Danmark ud og fortalte, hvor forfærdelige tegningerne var, og hvor uforståelig håndteringen af tegningesagen var”.
Bogen udkom i oktober 2016. PET har påstået, at der er 63 kritisable steder, hvor Jakob Scharf overtræder tavshedspligten. Anklagemyndigheden har imidlertid valgt at rejse tiltale om 28 passager.
Jakob Scharf var chef for PET fra 2007 til 2013.
Københavns Byret indledte straffesagen mod ham 26. september.
Kilder: Ritzau og anklageskrift fra Statsadvokaten i Viborg.
/ritzau/