Nye datacentre i Danmark kan kræve hundredvis af nye vindmøller

Dansk Energi vurderer, at det bliver nødvendigt med 700 nye vindmøller på land og 200 på havet.

Artiklens øverste billede
Danskerne kan se frem til alngt flere møller i naturen på grund af de nye datacentre, lyder vurderingen. Foto: Thomas Borberg

Rundt i landet har det skabt begejstring, at verdens største tech-giganter vil bygge datacentre i Danmark. For det skaber job, har det lydt fra glade borgmestre.

Men datacentrenes energiforbrug betyder også, at der skal rejses mange vindmøller med menneskelige omkostninger til følge, advarer flere.

Apple, Facebook og Google er godt i gang med at etablere sig i Danmark, og Energistyrelsen vurderer, at deres samlede energiforbrug vil være 7,5 TWh i 2030. Det svarer til elforbruget fra 1,9 mio. danske husholdninger.

Da strømmen i de danske elledninger i 2030 samtidig skal være 100 pct. grøn, vil der skulle bygges omkring 700 nye vindmøller på land eller 200 nye vindmøller på havet alene for at skaffe strøm til datacentrene, viser beregninger udarbejdet af Dansk Energi.

Når der skal rejses møller, er det stort set altid udefrakommende energiselskaber eller fremmede investorer, der scorer fortjenesten, og det vil med 100 pct. sikkerhed skabe masser af ballade.

Kristian Borch, ekspert i teknologiske konflikter og seniorforsker på DTU

Næste år tages Apples datacenter i Viborg i brug, og der arbejdes i øjeblikket på at få opsat møller på land, som skal producere strøm til centret. Det har skabt borgerprotester, og sådanne vil der komme langt flere af, vurderer Kristian Borch, ekspert i teknologiske konflikter og seniorforsker på DTU.

»Når der skal rejses møller, er det stort set altid udefrakommende energiselskaber eller fremmede investorer, der scorer fortjenesten, og det vil med 100 pct. sikkerhed skabe masser af ballade. Det er så sikkert som amen i kirken,« siger han.

Flere vindmøller på land vil være »meget problematisk og unødvendigt«, mener Danmarks Naturfredningsforening, mens formand i Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller Henriette Vendelbo udtaler:

»Formelt set har firmaerne bag datacentrene købt en grund til centrene, men de lægger derudover beslag på kæmpe områder af landet til vindmøller. Det er ikke rimeligt, for møllerne har mange menneskelige omkostninger.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.