Annonce
Indland

Klimamarch: Velstand skal ikke tælles i rejser og bøffer

Ifølge Folkets Klimamarch skal vi ændre vores opfattelse af velstand for at imødegå klimaproblemer.

Ifølge politiet deltog omkring 10.000 mennesker i marchen i København, mens kun 50-100 støttede op i Århus. Foto: Ritzau Scanpix

Lørdag prægede Folkets Klimamarch bybilledet i København, mens initiativet i Aarhus ikke fik helt samme opbakning.

Ifølge politiet deltog omkring 10.000 mennesker i marchen i København, mens kun 50-100 støttede op i Århus.

Det officielle mål med marchen er at få fokus rettet mod "en hurtig og retfærdig" grøn omstilling.

Sarah Hellebek, talsperson for Folkets Klimamarch mener, at ambitionerne er klare.

- Vi går på gaden for at sende et signal til politikerne, om at vi vil have et CO2-neutralt Danmark i 2040. Derfor skal vores energiforsyning være 100 procent vedvarende i 2030, siger hun.

I den gældende politiske aftale på energi- og klimaområdet fra 2012 er ambitionen, at energiforsyningen skal være fuldstændig fri for fossile brændsler som kul, olie og gas i 2050.

Det er 20 år for sent ifølge arrangørerne af dagens march.

En hurtigere omstilling vil på kort sigt kræve vidtrækkende politiske tiltag til finansiering og regulering.

Vincent Hendricks, professor på Københavns Universitet og medstiller af borgerforslaget Klimaopråb, støtter op om marchens formål. Forslaget, han bidrager til, indeholder ét helt konkret politisk tiltag.

- Den grundlæggende idé er at lægge en skat på al CO2-udledning, sådan at borgerne og virksomheder får et incitament til at tage aktivt ejerskab om klimaindsatsen, siger han.

Indtægterne fra afgiften skal så omfordeles således at dem, der forurener mest, skal betale mest.

- Det skal på længere sigt finansiere massive omlægninger af vores infrastruktur, så samtlige af landets borgere har mulighed for at komme på arbejde uden at belaste klimaet, siger Hendricks.

Hverken han eller talsperson Sarah Hellebek mener, at vi kommer omkostningsfrit til den nødvendige omstilling på kort sigt. Argumentet er dog, at regningen bliver større, jo længere vi venter.

- Vi vil gerne udfordre den forestilling, at velstand regnes ud fra, hvor mange rejser og bøffer vi kan forbruge i løbet af et år. Vi skal have et nyt værdisæt, hvor vi vægter fælles ansvar højere end individuel nydelse, siger Sarah Hellebek.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Danmark skal gå forrest på fødevareområdet
Lars Vestergaard
I 2030 kan Norden brødføde den forventede fremskrevne nordiske befolkning med økologisk mad, der hovedsageligt dyrkes i Norden, samtidig med at fødevaresystemets klima- og kvælstofspor reduceres.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere
Dom: Derfor blev Svend Lings dømt skyldig i at medvirke til selvmord
Tag medicinen, put en plastikpose over hovedet og en elastik om halsen. E-mail-rådene fra den pensionerede læge til en ældre kvinde, som ønskede at begå selvmord, var så detaljerede, at han blev dømt for at medvirke til selvmord. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her