Indland

39 syrienkrigere snød med sociale ydelser

PET har fra 2012 meldt 39 syrienkrigere for at hæve dagpenge og kontanthjælp, da de kæmpede i Syrien og Irak.

PET kan ikke oplyse, hvor mange syrienkrigere der siden 1. juni 2017 er rejst til Syrien og Irak, "da dette kan afsløre PET's kendskab til enkeltpersoner". Foto: Jens Dreisling/Polfoto

39 syrienkrigere har angiveligt snydt og hævet kontanthjælp og dagpenge, mens de har kæmpet i Syrien og Irak.

Siden 2012 har Politiets Efterretningstjeneste (PET) meldt 39 syrienkrigere for socialt snyd til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Det oplyser beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i et svar til Socialdemokratiets arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen.

- Det er helt uacceptabelt, hvis fremmedkrigere får offentlige ydelser. Derfor har regeringen også - i modsætning til den tidligere SR-regering - iværksat en række initiativer, der sætter hårdt mod hårdt over for fremmedkrigere og deres misbrug af vores velfærdsydelser, siger Troels Lund Poulsen.

Han har spurgt Justitsministeriet, hvor mange syrienkrigere som myndighederne anslår, er rejst til Syrien og Irak.

Justitsministeriet oplyser, at PET i januar i år anslog, at mindst 150 personer menes at være rejst til Syrien eller Irak. De "vurderes at have opholdt sig hos militante islamistisk grupper", lyder det.

PET kan ikke oplyse, hvor mange syrienkrigere som siden 1. juni 2017 er rejst til Syrien og Irak, "da dette kan afsløre PET's kendskab til enkeltpersoner".

STAR har før orienteret kommuner og a-kasser om, at 34 af 36 socialsnydere fik kontanthjælp i Syrien. To fik dagpenge. I 29 sager har kommuner og a-kasser krævet 672.000 kroner betalt tilbage.

Det viste Ekstra Bladets tidligere aktindsigt fra Beskæftigelsesministeriet.

Socialdemokratiet har torsdag kaldt Troels Lund Poulsen i samråd om syrienkrigere, oplyser Leif Lahn Jensen.

- Selv om ministeren før sommeren sagde, at det kommer ikke til at ske mere, så er det sket, siger Leif Lahn Jensen.

- Der er stadig nogen, som tager ned og kæmper mod danske soldater og danske værdier for skatteborgernes penge.

Socialdemokratiet vil straffe syrienkrigere hårdere for socialt bedrageri, siger han.

- Vi skal øjeblikkelig tage kontanthjælpen fra dem. Vi skal sørge for, at straffen bliver større. De skal betale endnu mere tilbage. En styrelse skal hjælpe kommuner og a-kasser med at opdage dem, siger Leif Lahn Jensen.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Om temaet

Siden borgerkrigen i Syrien brød ud i 2012, er mindst 125 danske personer rejst til konfliktområderne.

I 2012 og 2013 var trafikken af syrienfarere nærmest i eksplosiv stigning, men antallet af rejsende er ifølge PET faldende. Til gengæld bliver de udrejste længere tid i konfliktzonen, de er yngre og tilslutter sig nu i overvejende grad Islamisk Stat, IS, hvor de førhen især rejste til al-Qaeda-relaterede grupper.

PET vurderer, at syrienfarerne – der i øvrigt også drager til Irak – udgør den væsentligste faktor i terrortrusselsbilledet i Danmark.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her