Annonce
Indland

12-årige drenge får tilbud om gratis hpv-vaccination

Regeringens forslag om at udvide vaccination mod kræft til begge køn modtages med begejstring.

Familien Beeken er gået foran og har selv valgt at betale for hpv-vaccination af deres sønner – her er det Xander og Sigurd, der får sig et hvil på trampolinen i haven i Hedehusene. Foto: Carsten Snejbjerg

To gratis stik til alle drenge fra 12-års alderen.

Det er regeringens forslag til at forebygge forskellige former for hpv-kræft – f.eks. kræft i livmoderhals hos piger eller endetarm hos både drenge og piger.

»Vaccination mod hpv-virus kan beskytte drengene mod bl.a. endetarmskræft og formentlig også kræft i penis, mund og svælg. Samtidig vil en bred vaccination af alle teenagedrenge være en beskyttelse af pigerne og mindske deres risiko for at få livmoderhalskræft,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der i finanslovforslaget for 2019 og i årene derefter har afsat godt 40 mio. kr. til formålet.

Fakta: Det ved vi om regeringens finanslovsudspil

Forslaget modtages med begejstring i Kræftens Bekæmpelse, som allerede tidligere på året anbefalede at udvide vaccinationen til også at omfatte drengene.

»Der er nu tilstrækkelig viden om de positive effekter af at vaccinere drengene,« siger direktør Jesper Fisker, der ikke forventer samme skepsis og bekymring for bivirkninger, som opstod i kølvandet af et kritisk tv-program fra 2015 om hpv-vaccination af piger.

»Jeg håber, vi er forbi det punkt,« siger han og henviser til, at antallet af hpv-vaccinerede piger igen er på vej op.

Netop det voldsomme dyk i pigernes tilslutning til vaccinationen er en af årsagerne til regeringens planer om at udvide til drengene.

»Ved at vaccinere drengene beskytter vi også de ikke-vaccinerede piger mod livmoderhalskræft,« siger sundhedsministeren, som også understreger ønsket om at fremme ligestilling mellem kønnene.

Beslutningen bakkes op af afdelingslæge og sektionsleder på Statens Serum Institut Palle Valentiner-Branth, som forudser, at færre mænd og kvinder i fremtiden vil rammes af hpv-udløst kræft.

Hpv-vaccinerede drenge kommer ofte fra velstillede familier

Både hos S og DF er der entydig opbakning. Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) glæder sig over, at »regeringen langt om længe lytter til os«, og sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) er tilfreds med, at den sociale skævhed med et gratis tilbud rettes op.

Sundhedsstyrelsen er i gang med at udarbejde de faglige anbefalinger – en såkaldt mtv-vurdering – og ifølge Ellen Trane Nørby kommer forslaget allerede nu, så pengene er klar fra den 1. juli 2019.


Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her