Annonce
Indland

Uønsket stof fra træbeskyttelse er endt i grundvand

Ny kilde til drikkevandsforurening er opdaget: et træbeskyttelsesmiddel, som er blevet brugt i ukendt omfang.

Arkivfoto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Sprøjtemidler og forurening fra industrien er ikke længere det eneste, der kan lukke vandboringer i Danmark.

Stoffet DMS, som i foråret fik forsyningsselskabet Hofor til at lukke et vandværk i Hvidovre og tage tre ud af fem vandboringer på et værk i Dragør ud af drift, viser sig ikke alene at kunne stamme fra sprøjtemidler.

Det kan også komme fra træbeskyttelse, skriver Politiken torsdag.

Hofor er i gang med at gennemgå vandværker og kildepladser med vandboringer og oplyser til Politiken, at resultaterne "tyder på en relativt omfattende forurening, i forhold til hvad vi ellers har set hos os".

Stoffet er dukket op på otte ud af fjorten vandværker.

Vandværker lukket: Svampemiddel kan være synderen bag fund af hidtil ukendt pesticid

DMS er et nedbrydningsprodukt fra to stoffer, som har været anvendt som sprøjtemidler i frugt- og bæravl, indtil de blev forbudt i henholdsvis 1983 og 2007.

Men de er også blevet brugt i træbeskyttelsesmidler mod skimmelsvamp.

Anne Scherfig Kruse, afdelingschef i Hofor, forklarer, at der er europæiske undersøgelser af stoffet, som viser, at regn kan udvaske det af træhuse og plankeværker.

- Det passer bedre med, hvor vi finder det. Vi kunne ikke få ligningen til at gå op, i forhold til hvor vi fandt det, og hvor vi vidste, at der havde været frugt- og bæravl. Vi kan se, at mange af de steder, hvor der er fund, er under bebyggelse, og at der er mange træhuse, siger hun til Politiken.

Det kan være under sommerhusområder og kolonihaver.

- Men om det er hele forklaringen, ved vi ikke. Der er også fund andre steder, hvor der ikke er mange træhuse i nærheden, siger Anne Scherfig Kruse til Politiken.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her