Annonce
Indland

Danske forskere finder første vaccine i 100 år mod en af verdens mest dødelige sygdomme

Gode resultater på mus er for første gang i praksis også blevet overført til at gælde mennesker.

Tuberkulose er en af verdens mest dødelige sygdomme og har slået millioner ihjel. Foto: Lasse Spang Olsen/DR

Danske forskere fra Statens Serum Institut har fundet en ny vaccine, der påviseligt virker på mennesker med den dødelige sygdom tuberkulose. Det er den første, siden Calmette-vaccinen blev udviklet i begyndelsen af 1920’erne.

Opdagelsen er så afgørende, at den videreudviklet vurderes at kunne føre til en langt mere effektiv bekæmpelse af sygdommen, som omkring hvert tredje menneske på Jorden bære smitten af, og som årligt slår ca. 1,7 mio. mennesker ihjel i primært verdens fattigste lande.

»Disse resultater er et gennembrud, og jeg ser her et signal, som virkelig giver begrundet optimisme om, at sygdommen kan bekæmpes,« siger forskningsdirektør Peter Lawætz Andersen, Statens Serum Institut. Han er en af forskerne bag opdagelsen.

Disse resultater er et gennembrud, og jeg ser her et signal, som virkelig giver begrundet optimisme om, at sygdommen kan bekæmpes.
Peter Lawætz Andersen, forskningsdirektør, Statens Serum Institut

Forskere i hele verden har i mange år forsøgt at finde en ny vaccine mod tuberkulose, da Calmette-vaccinen primært kan bruges til vaccination af børn og desuden har en aftagende effekt, så den ikke længere virker for de voksne, der har fået den.

Men det har hidtil været forgæves og ikke før nu været muligt at overføre gode resultater på mus til også at gælde mennesker.

Multiresistent version

Den ny vaccine har yderligere den positive egenskab, at den i modsætning til Calmette-vaccinen, som også alle danskere tidligere blev vaccineret med, vil virke mod en multiresistent version af tuberkulose, der er i hastig udvikling.

Da tuberkulose reelt er ude af kontrol og formentlig ikke kan udryddes uden en ny vaccine, glæder både organisationen Læger uden Grænser og Åse Bengård Andersen, leder af Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet, sig over opdagelsen.

»Det her er et meget vigtigt resultat. Det vil være en kæmpe hjælp med en vaccine, der er virksom. Det er det, som vi skal have,« siger Åse Bengård Andersen.

Den nye vaccine er afprøvet i et forsøg med knap 1.000 mennesker i Sydafrika. Endnu kan den ikke erstatte Calmette-vaccinen, men nu går et nyt forsøg på mennesker med en udviklet version efter samme principper i gang. Går det godt, er vurderingen, at en effektiv vaccine kan være på markedet i løbet af fem til otte år.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Viden
Professor advarer: "Big Data" kan føre til forkerte behandlinger
Mere sundhedsdata har et kæmpe potentiale for behandlinger. Men udviklingen kan paradoksalt nok øge mængden af fejldiagnosticeringer, advarer statistiker. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her