Annonce
Indland

Kristian Jensen aflyser Venstres ambition om nulvækst

Den offentlige sektor skal vokse »moderat« hvert år de næste 10 år, lyder det fra finansminister Kristian Jensen (V). »Dovent,« svarer LA.

Finansminister Kristian Jensen (V) gør op med ambitionen om nulvækst i den offentlige sektor. Foto: Joachim Ladefoged.

Venstre vil i de kommende 10 år ikke længere arbejde for, at den offentlige sektor holder sin nuværende størrelse.

I november 2012 lagde den daværende formand og nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), ellers Venstres politik fast.

»Udgangspunktet for Venstre i regering er et offentligt udgiftsstop,« sagde Løkke på partiets landsmøde.

Men den ambition, mener Venstres næstformand, finansminister Kristian Jensen, skal ikke være Venstres fremover.

»De næste 10 år ud i fremtiden, mener jeg, at den offentlige sektor skal have en gradvis vækst,« siger Kristian Jensen.

Der er behov for, at vi sikrer tryghed. Vi kan ikke negligere krav om stigende udgifter til politi og forsvar.
Kristian Jensen

Løkke-regeringen har de seneste år ikke formået at leve op til Løkkes ambition fra 2012.

Heller ikke i VLAK-regeringens tid, selv om både Liberal Alliance og De Konservative før valget i 2015 ønskede decideret minusvækst i den offentlige sektor.

I VLAK-regeringens regeringsgrundlag hedder det, at der skal være en »realvækst i det offentlige forbrug på i udgangspunkt 0,3 pct. om året«.

Men hvor der for Liberal Alliance her var tale om et påtvunget kompromis, i lyset af at særligt støttepartiet Dansk Folkeparti – men også Socialdemokratiet – har krævet en vækst i det offentlige forbrug på mindst omkring 0,65 pct. om året i de kommende år, gør finansministeren altså en »moderat vækst« til Venstres eget og nye politiske ståsted.

»Jeg kan godt se, at befolkningen udvikler sig i de kommende år, og se, at der er et ønske om at følge med udviklingen på sundhedsområdet. Og jeg kan se, at der er behov for, at vi sikrer tryghed. Vi kan ikke negligere krav om stigende udgifter til politi og forsvar,« fortsætter Kristian Jensen.

Ifølge Finansministeriet kræver befolkningsudviklingen med særligt flere ældre, at der tilføres flere milliarder til kommuner og regioner, hvis velfærden alt andet lige skal opretholdes på det nuværende niveau.

Fra regeringspartneren Liberal Alliance lyder der kritik af, at Venstre ikke længere kan se et udgiftsstop i den offentlige sektor for sig i de næste mange år.

»Det er ærgerligt, at et liberalt, borgerligt parti er af den opfattelse, at en af verdens største offentlige sektorer ikke kan blive mindre,« siger finansordfører Joachim B. Olsen (LA).

»Det er et meget dovent, at de forenede socialdemokratier i dansk politik kun kan forestille sig, at den offentlige sektor vokser,« fortsætter han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Farmor i sigte

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Er det en sygdom ikke at ville leve?
Teatret Svalegangen sætter fokus på et aktuelt emne med en forestilling om en ung kvinde, som ikke ønsker at leve mere, og om det dilemma, hun dermed sætter sin kæreste og sine nærmeste i. 
Se flere
Er det en sygdom ikke at ville leve?
Teatret Svalegangen sætter fokus på et aktuelt emne med en forestilling om en ung kvinde, som ikke ønsker at leve mere, og om det dilemma, hun dermed sætter sin kæreste og sine nærmeste i. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her