Annonce
Indland

Flere voldsmænd dømmes til samfundstjeneste

Brugen af samfundstjeneste er steget markant. Også i sager om grov vold. Blå blok var imod lovændring før valget, men har ikke ændret den siden valget.

Grafik: Annelise Ploug

Voldsmænd slipper i stigende grad for at sidde i fængsel og idømmes i stedet samfundstjeneste, der udføres i sportshaller, højskoler eller plejehjem.

I perioden 2012-2014 blev der i gennemsnit afsagt ca. 800 afgørelser i sager om vold, hvor gerningsmanden blev idømt samfundstjeneste. De seneste tre år er det steget til knap 1.400 sager i snit årligt i en periode, hvor kriminaliteten ellers har været faldende, viser tal fra Danmarks Statistik.

Centralt står en lovændring fra 2015 vedtaget af et smalt, rødt flertal, mens Mette Frederiksen (S) var justitsminister. Alle borgerlige partier stemte imod.

»Venstre kan ikke acceptere yderligere lempelser i forbindelse med vold,« lød argumentet fra Jan E. Jørgensen (V), medlem af Folketingets Retsudvalg.

Men selvom flertallet er skiftet, er intet ændret. Lovændringen fra 2015 står endnu. Det er for dårligt, mener Dansk Folkeparti.

»Vi har prøvet at få regeringen til at bide til bolle og rulle de lempelser tilbage, men den nøler. Vi må tage det op med regeringen til efteråret, når vi skal lave finanslov,« siger partiets retsordfører, Peter Kofod Poulsen (DF).

Både simpel og grov vold

Det er især i sager om simpel vold – f.eks. et spark eller knytnæveslag – at samfundstjeneste benyttes, men efter lovændringen er det i stigende grad også sket i sager om grov vold, viser tallene fra Danmarks Statistik.

En 19-årig mand blev f.eks. idømt 80 timers samfundstjeneste for at have slået en anden mand i hovedet med en flaske efter tumult på et diskotek. Højesteret understregede, at udgangspunktet ved grov vold ifølge loven er ubetinget fængsel, men at der blev gjort en undtagelse, fordi der var tale om en ung, ustraffet person, der ellers passede sit job og uddannelse.

Det har ikke været muligt at få et interview med justitsminister Søren Pape Poulsen (K), men i en skriftlig kommentar udtaler han, at han er optaget af at begrænse samfundstjeneste til personer dømt for grov vold.

»Den slags strider mod retsfølelsen. Vi kan se, at samfundstjeneste bruges i stigende omfang, og derfor er vi også ved at undersøge baggrunden for det nærmere, så vi kan sørge for, at vi rammer den rette balance i brugen af samfundstjeneste. Og er balancen skæv, så er jeg klar til at rette den op,« udtaler ministeren.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her