Annonce
Indland

Erstatninger for angreb fra ulve er mangedoblet på to år

Indtil nu er der i 2018 udbetalt knap 150.000 kr. til landmænd, hvis dyr er blevet dræbt af ulve. Men ganske få søger støtte til at sikre deres hegn.

Det er ikke noget kønt syn, når landmænd finder deres får dræbt ude på folden: Foto: Arkivfoto

Ulvens ankomst til Danmark kan i stigende grad aflæses i de erstatninger, som Miljøstyrelsen udbetaler for de skader, som rovdyret forvolder.

Det viser en opgørelse, Jyllands-Posten har fået udleveret.

Alt for mange ikke aner noget om, hvor vi har får til at gå. Her i Vestjylland, hvor vi har mange kronhjorte, er det ligegyldigt, hvilket hegn vi stiller an. Hvis ulven begynder at jagte kronhjorte, vælter de det hele.
Niels Morten Gregersen, formand for Vestjysk Fåreavl

Pr. den 20. juni i år var der således udbetalt 147.347 kr. i erstatning i 20 sager om ulveangreb på især får og lam til danske landmænd. Til sammenligning blev der i hele 2016 udbetalt 16.950 kr. i seks ulvesager, mens 24 tilfælde i 2017 beløb sig til 121.350 kr.

I Miljøstyrelsen begrunder kontorchef Anne-Marie Rasmussen først og fremmest udviklingen i antallet af dokumenterede ulveangreb og erstatninger med en voksende bestand af ulve.

»Der blev født et kuld hvalpe sidste år. De er blevet større, og dermed har vi fået flere mindre voksne ulve i Danmark. Det er hovedforklaringen,« siger hun.

Niels Morten Gregersen, formand for Vestjysk Fåreavl kalder det »skrækkeligt at høre, at der er så stor en stigning«.

»Det er tegn på, at ulvene har været meget aktive,« siger han.

Skal være tilladt at skyde

De vestjyske fåreavlere har været en markant stemme i de seneste måneders heftige ulvedebat.

Ved et debatmøde i Ulfborg torsdag aften, hvor bl.a. miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) var med, deltog også flere landmænd. Niels Morten Gregersen argumenterede bl.a. for, at det skal være tilladt at skyde ulven ved første øjekast, hvis den prøver at angribe en fåreflok.

Debatten fulgte, efter at Jakob Ellemann-Jensen har fremsat forslag om, at det skal være tilladt at skyde den ellers fredede ulv, hvis den har en problematisk adfærd. Med det menes, hvis den samme ulv tre gange bevæger sig inden for 50 meter af din bolig, eller hvis samme ulv tre gange forcerer et »ellers velholdt hegn« for at dræbe husdyr.

Mange hegn uden sikring

Ulvedrab i tal

Erstatninger udbetalt:

  • 2014: 13.400 kr. (i 13 sager)
  • 2015: 17-600 kr. (6)
  • 2016: 16.950 kr. (6)
  • 2017: 121.350 (24)
  • Pr. 20. juni 2018: 147.347 kr. (20)

Udbetalt tilskud til hegn:

  • 2017: 132.456 kr.
  • Pr. 20. juni 2018: 7.320 kr.

Kilde: Miljøstyrelsen

Netop spørgsmålet om de velholdte hegn er centralt. For hos Miljøstyrelsen oplyser Anne-Marie Rasmussen, at af de 20 dokumenterede ulveangreb i 2018 er kun et sket bag et ulvesikret hegn.

»Det var et sted, hvor hegnet var blevet ødelagt af kronvildt,« siger hun.

Samtidig viser opgørelsen fra Miljøstyrelsen, at kun ganske få søger støtte til at ulvesikre deres hegn, selvom der er afsat en pulje til formålet, hvor man kan modtage op til 105.750 kr. til opgradering af eksisterende hegn. I 2017 blev der udbetalt 132.456 kr. i tilskud til hegn. Indtil nu i 2018 har Miljøstyrelsen udbetalt 7.320 kr.

Niels Morten Gregersen, har I fåreavlere ikke også et ansvar for at hegne jeres dyr ind i stedet for bare at kræve ulven skudt?

»Jo, det her du ret i. Nu er det bare sådan, at alt for mange ikke aner noget om, hvor vi har får til at gå. Her i Vestjylland, hvor vi har mange kronhjorte, er det ligegyldigt, hvilket hegn vi stiller an. Hvis ulven begynder at jagte kronhjorte, vælter de det hele,« svarer han og påpeger, at det kun er i den såkaldte ulvezone - et område på ca. 330 km2 sydvest for Holstebro.

»Der er mange, som ikke har kunnet få tilskud.«

Men 19 ud af 20 dokumenterede ulveangreb er ifølge Miljøstyrelsen sket bag hegn, der ikke var sikret godt nok. Hvordan hænger det sammen?

»Ordentligt ulvesikret, siger du. Dyrene har været hegnet ind under alle omstændigheder. Man kan sige, at vi kunne sætte en ekstra strømførende tråd op. Men uanset hvad vi gør, hopper ulven let over et hegn på 110 centimeter, hvis den vil. Dem, der er så gode til at regne, akademikerne, er gode til at finde ud af, hvordan tingene skal gøres. Men i praksis fungerer det sjældent ret godt,« svarer Niels Morten Gregersen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her