Annonce
Indland

Minister vil lade børn skifte juridisk køn

Regeringen vil skæve til Norge, hvor børn ned til seks år juridisk kan skifte køn.

Helge Sune Nymand er næstforperson i foreningen for støtte til transkønnede børn og far til en femårig, der er født som dreng, men ser sig selv som en pige. Han glæder sig over, at regeringen åbner for, at børn helt ned til seksårsalderen kan skifte køn juridisk. Foto: Nicolai Lorenzen

Med ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) i spidsen åbner regeringen for, at børn kan få et såkaldt juridisk kønsskifte. Det betyder, at børn kan skifte køn via cpr-nummeret uden nødvendigvis at ændre deres krop. I dag skal man være 18 år for at kunne det.

»Der er en meget klar melding fra organisationerne på området om, at en del unge er kommet i klemme, og den vil vi gerne imødekomme. Så må vi drøfte nærmere, hvad det er for betingelser, der skal gøre sig gældende,« siger ministeren.

Regeringen vil bruge Norge som »inspirationsmodel«. Her er et juridisk kønsskifte med forældregodkendelse muligt, fra barnet er seks år.

Mens foreningen for støtte til transkønnede børn glæder sig, mener formand for Etisk Råd Gorm Greisen, at regeringen skal være »varsom«:

Transkønnethed
  • At være transkønnet betyder, at man oplever at være et andet køn end det, man er blevet tildelt ved fødslen.
  • Ønsker man som transkønnet hormonbehandling eller kønskorrigerende kirurgi, skal man udredes på Sexologisk Klinik, Rigshospitalet. Den behandling kan begynde, når man er 15 år.
  • Ved juridisk kønsskifte er det muligt at få tildelt et nyt personnummer i overensstemmelse med det køn, som man identificerer sig som. Det skete ved en lovændring i 2014.

»Det bliver en form for stedfortrædende, subjektiv holdning til køn, når forældrene skal give tilladelse.«

Sexologisk Klinik for transkønnethed i Region Hovedstaden oplever en stigning i antallet af henviste børn og unge. Mens der i 2011 var 16 henviste, var tallet i 2017 steget til 106. Behandlingsansvarlig overlæge Birte Smidt mener, at regeringens forslag »giver god mening for unge«:

Flere end 600 danskere har fået juridisk kønsskifte

»Men mange børn fastholder ikke deres transkønnethed over tid, og så skal de skifte tilbage. Det er bekymringsværdigt.«

En arbejdsgruppe skal undersøge, hvordan forslaget kan udformes. Det er del af en LGBTI-handlingsplan, der præsenteres onsdag.

Mand, som før kønsskifte var kvinde, må kalde sig far

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Overset vitamin skal redde mine knogler
K kan stå for klodset og for knoglebrud, men er også navnet på et mægtig interessant vitamin, som formentlig har indflydelse på, hvor stærke dine knogler bliver. Se, hvor i din mad du finder det. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her