Annonce
Indland

En er blevet kørt over: Tre danske ulvehvalpe er udvandret til Tyskland

I lige linje over land svarer udvandringen til en afstand på 230-300 km fra ulvenes danske fødested.

Foto fra vildtkamera fra den 3. oktober 2017, der viser fem ud af de otte danskfødte ulvehvalpe i Vestjylland. Foto: Thomas Boesdal, Søren Krabbe, Jonas Siim Jensen, Mads Skamris, Naturhistorisk Museum, Aarhus & Aarhus Universitet.

Ulve vandrer ikke kun fra Tyskland til Danmark. De vandrer også den anden vej.

Det fastslår de forskere, der følger de danske ulve, nu. Inden for en måned er der nemlig fundet dna-spor fra tre danskfødte ulve i Slesvig-Holsten, skriver Naturhistorisk Museum Aarhus på sin hjemmeside.

Der er tale om tre af de otte ulvehvalpe, som kommer fra Ulfborg-koblet, der fik mindst otte hvalpe i foråret 2017 i Vestjylland. Den ene udvandrede hvalp, en hunulv, er bekræftet død. Den blev fundet påkørt nordvest for Hamborg den 12. maj.

Derudover har man identificeret en han- og en hunulv ved dna-prøver fra nedlagte får. Hanulven er dokumenteret i to tilfælde nord for Kielerkanalen og nær det sted, hvor den ene hunulv blev påkørt, hhv. den 6. og 11. maj. Man har fundet spor fra den anden hunulv i Ditmarsken den 13. maj.

Debat: "En minimal chance" er stadig en risiko for at blive bidt af en ulv

Selvom man ikke har set spor fra ulvene siden, regner man med, at begge stadig er i live.

Ulvehvalpe forlader normalt deres fødeterritorium, når de er mellem 10 og 22 måneder. Derfor var det ikke overraskende for forskerne, da de i februar 2018 kunne dokumentere den første udvandring. Her bevægede mindst tre ulve sig rundt nord for Klosterhede Plantage og syd for Limfjorden i en minimumsafstand på 35 km fra Ulfborg-koblets kerneområde.

Efterfølgende er de vestjyske ulvehvalpe ved flere lejligheder set i områder væk fra Ulfborg-koblets territorium, skriver Naturhistorisk Museum Aarhus.

I lige linje over land svarer deres udvandring til en afstand på 230-300 km fra det danske fødested til de tyske fundsteder, skriver museet.

»Dette mønster bekræfter, hvad der hidtil har været antaget, nemlig at ulve i Danmark kan betragtes som en integreret del af den centraleuropæiske ulvebestand, som skønnes at tælle over omring 136 ulvekobler eller par. Fremtiden vil vise om de to overlevende ulveunger finder en mage og begynder at yngle i Tyskland,« skriver museet.

Fordi man har fundet de tre hvalpe inden for det samme overordnede område i Slesvig-Holsten og inden for en forholdsvis kort tidsperiode, er det en mulighed, at de tre er udvandret sammen. Det kan dog ikke kan siges med sikkerhed.

En fjerde hvalp fra Ulfborg-koblet blev nedlagt den 16. april på en mark ved Ulfborg. En 66-årig mand er sigtet for ulovligt at have skudt tæven.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her