Flere end 1.000 børn har fået erstatning efter invaliderende vaccineskade: »De klør sig til blods og kan ikke sove om natten«

Der er blevet udbetalt omkring 30 mio. kr. i erstatning de seneste år, oplyser Patienterstatningen.

Artiklens øverste billede
Flere end 1.000 børn har oplevet alvorlig bivirkninger efter at have fået Di-Te-Ki-Pol-Hib-vaccinen. Siden 2013 er det blevet udbetalt ca. 30. mio kr. i erstatning. Arkivfoto: Carolyn Kaster/AP

Over 1.000 børn har udviklet en alvorlig allergisk reaktion efter at have fået den såkaldte Di-Te-Ki-Pol-Hib-vaccination, der beskytter mod bl.a. kighoste og polio. Det skriver Berlingske.

De mange børn har fået tilkendt erstatning for svie og smerte af Patienterstatningen, og foreningens årsrapport over lægemiddelskader viser, at der siden 2013 er blevet udbetalt omkring 30. mio. kr. til børn, der har fået bivirkninger af vaccinen.

Vaccinen, der gives første gang i barnets første leveår, har bl.a. medført, at flere har udviklet kontaktallergi eller en langvarig kløende knudedannelse i huden, såkaldte granulomer. Det kan ifølge Karen-Inger Bast, der er direktør i Patienterstatningen, være stærkt invaliderede for børnene.

»Det er ikke bare et spørgsmål om, at det klør en smule. Skaden er voldsomt generende for børnene, som klør sig til blods og ikke kan sove om natten. Nogle af dem får betændelse i sårene. Derfor vælger vi at give dem erstatning for svie og smerte,« siger hun til Berlingske.

Antallet af anmeldelser om vaccineskader begyndte for alvor at stige i 2013 og 2014. I 2014 modtog Patienterstatningen 75 anmeldelser, mens tallet steg til ca. 300 i 2015 og næsten 350 året efter.

Anerkendelsesproccenten på de mange klager er meget høj, 80-90 procent, og derfor ender langt de fleste børn med at få tilkendt erstatning, hvis de oplever gener efter vaccinationen. Sidste år fik ca. 400 børn en erstatning på gennemsnitlig 25.000 kr.

I de fleste tilfælde skyldes de ubehagelige bivirkninger en allergisk reaktion over for aluminium, der bruges som hjælpestof i vaccinen. Generne viser sig typisk efter tre måneder efter vaccinen er givet, men i nogle tilfælde opstår de allerede efter få uger.

For mange af børnene forsvinder symptomerne efter et stykke tid, og det er meget sjældent, at der går mere end fem år, før de har fortaget sig.

Man mener, at årsagen til det høje antal af erstatningssager bl.a. skal findes i det store fokus, der har været på vacciner de seneste år - et fokus der især skyldes debatten om HPV-vaccinen.

Di-Te-Ki-Pol-Hib-vaccinen er en del af det danske børnevaccinationsprogram, og flere eksperter slår fast, at de sygdomme man kan få, hvis ikke børnene får vaccinen, er langt mere alvorlige, end de bivirkninger nogle oplever.

»Det er meget ubehageligt for dem, der får generne, og vi så gerne, at antallet af sager om skader var nul. Man skal også hele tiden have et vågent øje for, om man kan gøre noget for at reducere risikoen for bivirkninger. Men i forhold til de tusinder af børn, der vaccineres, er det trods alt relativt få, der rammes, og man skal have blik for, at vaccinationerne indgår i et stort program, som jo er med til at redde liv,« siger vicedirektør Anne Holm Hansen fra Astma-Allergi Danmark til Berlingske.

Statens Serum Institut, der bestyrer børnevaccinationsprogrammet sammen med Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen, påpeger, at det er vigtigt, at Di-Te-Ki-Pol-Hib-vaccinen gives i musklen og ikke i underhuden. De mener, at den teknik kan være med til at minimere antallet af skadestilfælde og forsøger derfor at udbrede den viden til så mange læger som muligt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.