DF om tvangsvuggestuer: Børnenes søvnbehov trumfer alt, men det er ikke meningen, at det offentlige skal passe sovende børn

Et lækket notat om tvangsvuggestuer har givet offentligheden indsigt i, hvad der kan være i vente for børn i belastede boligområder.

Artiklens øverste billede
Folketingets partier forhandler i øjeblikket om, at små børn i udsatte boligområder skal tvinges i daginstitution. Regeringsnotat viser, hvordan detaljeringsgraden har nået et nyt niveau. Foto: Jens Dresling

Regeringen arbejder på en model, hvor børn fra udsatte boligområder skal indgå i et såkaldt »obligatorisk læringstilbud«, hvor de skal lære om danske værdier, når de er fyldt et år, hvis forældrene ikke selv sørger for at få barnet i vuggestue. Det viser et lækket regeringsnotat, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Af notatet fremgår det bl.a., at børnene skal opholde sig 25 timer om ugen i det »obligatorisk læringstilbud«, hvor timerne skal fordeles jævnt over ugens fem dage, og hvis ikke forældrene sørger for at aflevere deres børn, så ryger børnechecken.

Men det lækkede notat er helt misforstået, skriver børne- og socialminister Mai Mercado (K) på Twitter, der ikke har ønsket, at kommentere yderligere.

»Et lækket notat er blevet misforstået. Siger intet om at børn skal afstå fra middagslur,« skriver hun.

Og hun bakkes nu op af folketingsmedlem Jeppe Jakobsen (DF), der er med i forhandlingerne.

»Det, jeg har noteret mig, at folk har fået galt i halsen, er, at man har tolket det, som om børn ikke må sove, mens de er i vuggestue,« siger han og fortsætter.

»I virkeligheden handler det om, at dette tilbud ikke skal ligge, mens børnene sover middagslur. Vi forestiller os, at børnene bliver hentet, inden de skal sove til middag. Det er ikke meningen, at man på det offentliges regning skal have ansatte til passe på ens børn, imens de sover til middag.«

Og hvad hvis børnene bliver trætte alligevel, mens de er i det obligatoriske læringstilbud?

»Vi har ikke et problem med, at hvis børnene bliver trætte, så bliver de lagt til at sove. Børnenes søvnbehov trumfer alt andet. Ingen børn bliver holdt vågen.«

Jeppe Jakobsen forestiller sig, at det obligatoriske pasningstilbud skal ligge tidligt på dagen, så børnene kan få det meste ud de vågne timer.

»Hvis man lagde det her tilbud fra klokken 9-14, så vil en stor del af de her børn sove i tre timer ud af de fem, og så får de ikke noget ud af det. Derfor vil vi gerne have, at tilbuddet ligger fra f.eks. klokken 7-12 - så vil de fleste af børnene have en formiddagslur på en time, men resten af tiden vil de være vågne, og dermed vil børnene få noget ud af det,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.