Afviste asylsøgere strømmer fra Danmark til Tyskland

Tyskerne får kun sendt hver 10. retur. Nogle spekulerer i at trække tiden for at få en ekstra asylchance i Tyskland.

Artiklens øverste billede
Amin Zeneyedpoor er én af de afviste asylsøgere, der nu har taget turen fra Danmark til Tyskland. Han befinder sig nu på et asylcenter i den nordtyske by Neumünster. Foto: Joachim Ladefoged

Mens asylsøgere under flygtningekrisen i 2015 i stort tal krydsede den dansk-tyske grænse på vej nordpå, er der nu for alvor kommet gang i trafikken den anden vej.

Tysk politi beretter om et stigende antal illegale indrejsende fra Danmark, hvoraf størstedelen er afviste asylsøgere, der håber på at få en ny asylchance i Tyskland.

Det strider imidlertid mod intentionen bag Dublin-reglerne, der siger, at en asylsag kun skal behandles i ét europæisk land, og de tyske myndigheder forsøger derfor at sende dem tilbage til Danmark. I 2016 anmodede Tyskland i 971 tilfælde Danmark om grønt lys til at sende asylsøgere retur, mens det i fjor var steget til 1.487. Det viser tal fra de tyske asylmyndigheder.

Men én ting er anmodninger, noget andet er, hvor mange faktiske udsendelser det fører til. I 2016-2017 lykkedes det samlet set blot tyskerne at overføre 235 asylsøgere – svarende til 1 af 10 – til Danmark.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) glæder sig over, at tyskerne gør hendes arbejde lettere.

»At tyskerne ikke udnytter mulighederne i Dublin-systemet, minimerer antallet af asylsøgere i Danmark, og det er for mig en god ting,« siger hun.

Martin Henriksen (DF) vil bare af med de afviste asylsøgere:

»Det bedste ville være, at de rejste til deres hjemlande, men alternativt er Tyskland helt fint med os.«

Når anmodningen om en Dublin-overførsel er godkendt, har Tyskland seks måneder til at udsende personen. Sker det ikke, overtager Tyskland ansvaret for personen og en ny asylafgørelse.

Ifølge den ansvarlige for Dublin-udsendelserne i den tyske delstat Slesvig-Holsten spekulerer asylsøgere i at trække tiden, så de undgår at blive sendt tilbage inden for de seks måneder. Det kan f.eks. ske ved at indbringe sagen for retten, smide sit pas væk eller ved at skjule sig, så de tyske myndigheder ikke kan gennemføre udsendelsen. Jyllands-Posten har også besøgt en afghaner, der nu er i såkaldt kirkeasyl.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra det tyske indenrigsministerium.

 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen