Annonce
Indland

Nato-kampfly fra flere lande kan komme til at træne langs Vestkysten

Danmark er udpeget som træningscenter for alle nordeuropæiske F-35-kampfly. Regeringen er positiv.

Træningsområdet for F-35-flyene i det danske luftrum kan skabe økonomisk vækst i Danmark. Foto: John R. Nimmo/US Air Force

Efter flere afsløringer om store støjgener fra Danmarks nye F-35-kampfly offentliggør en amerikansk forsvarsvirksomhed nu fremskredne planer om at etablere et centralt trænings- og kommandocenter i Danmark for samtlige nordeuropæiske F-35-kampfly.

Danmark har en helt unik placering i forhold til de andre lande. Flyene kan flyve fra deres egne baser og mødes i dansk luftrum over Nordsøen.
Mike Knowles, direktør i Cubic Defence Systems

Helt op til 80 kampfly fra bl.a. Storbritannien, Holland, Norge og Polen skal kunne deltage i avancerede Nato-øvelser med udgangspunkt i det danske luftrum over Nordsøen, og projektet vil skabe både nye arbejdspladser og økonomisk vækst i Danmark. Det siger direktør Mike Knowles fra den amerikanske forsvarsvirksomhed, Cubic Defence Systems, der i samarbejde med det amerikanske Forsvarsministerium, Pentagon, står for udviklingen af træningsprogrammerne til F-35-kampflyet.

»Danmark har en helt unik placering i forhold til de andre lande. Flyene kan flyve fra deres egne baser og mødes i bl.a. dansk luftrum over Nordsøen,« siger Mike Knowles.

Cubic har allerede underskrevet en samarbejdsaftale med Haderslev Kommune, der efter planen skal huse det nye træningscenter på Flyvestation Skrydstrup. F-35-kampflyprogrammet er tidligere blevet mødt med stor kritik både pga. dets voldsomme støjgener og med hensyn til økonomien bag projektet. Men Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet, vurderer, at det nye forslag kan skabe en mere positiv stemning omkring projektet.

»Hvem kan være imod flere arbejdspladser,« siger han.

Det samme siger professor i international politik Ole Wæver. Ifølge Haderslevs borgmester, H.P. Geil (V), er aftalen en »milepæl«, der kan bane vej for nye job og vækst. Han lover samtidig borgerne, at de store øvelser ikke vil øge flystøjen. Ifølge Cubic vil flyene kunne træne op til 350 km fra kysten. Alligevel frygter Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, både for miljøet og støjen.

I en mail skriver Forsvarsministeriet, at regeringen er positiv over for planerne. Den lover, at miljøaspekterne vil indgå i en eventuel beslutning.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Viden
Sygemeldte: Intensiv aktivering gør mere skade end gavn
Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her