Annonce
Indland

Pladser til farlige psykisk syge skal hindre vold – foreløbig står de tomme

Kommunerne afviser at have brug for 150 nye pladser, men sundhedsministeren svinger pisken.

I Vejle har de første 15 særlige pladser stået tomme siden 1. marts, og skal man tro landets kommuner, vil antallet af tomme senge kun vokse. Foto: Casper Dalhoff

Fem drab på fire år, hvor medarbejdere i forbindelse med deres arbejde blev slået ihjel af meget farlige psykisk syge personer, var baggrunden for ved lov at oprette 150 særlige pladser til denne gruppe og bruge 400 mio. kr. på at forebygge vold, overgreb og flere drab.

Men i Vejle har de første 15 særlige pladser stået tomme siden 1. marts, og skal man tro landets kommuner, vil antallet af tomme senge kun vokse, når yderligere 135 pladser i årets løb bliver etableret landet over.

Eksempelvis forventer kommunerne i Region Hovedstaden, hvor de første senge er klar den 1. juni, at få brug for 25 helårspladser, mens regionen er blevet pålagt at etablere 47.

»De særlige pladser er et misfoster, som kommunerne tilsyneladende ikke efterspørger. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor meget mere vi kunne have fået ud af pengene ved at løfte niveauet for disse mennesker i deres botilbud eller i hospitalspsykiatrien,« siger regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Oplevelsen er den samme i de øvrige regioner, vurderer Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, og hans tålmodighed med at få pladserne fyldt holder til efteråret, siger han.

»Hvis der til den tid ikke er henvist flere psykisk syge til de særlige pladser, må vi bruge pengene på en anden måde – f.eks. til udslusningsafdelinger, som også vil gavne de svært psykisk syge,« siger han.

Både de sindslidende og pårørendes organisationer – Sind og Bedre Psykiatri – er også ganske kritiske over for konkretiseringen af lovgivningen, mens Dennis Kristensen, formand for fagforbundet Foa, i høj grad beklager, at planen om særlige pladser er kommet skidt fra start.

»Man går på kompromis med medarbejdernes sikkerhed, hvis pladserne ikke tages i brug,« siger han.

Også sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er kritisk over for kommunerne, som hun netop har sendt brev til for at opfordre dem til at henvise til det nye tilbud.

»Kom nu i gang – det her handler både om syge borgere, der har krav på bedre hjælp, og om medarbejdernes sikkerhed,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her