Annonce
Indland

Pensionsselskaber slår alarm over flere stressede danskere

Stigende udgifter til psykologbehandling og kunder, der i stort tal føler sig hæmmede af stress og rapporterer om hjertebanken, åndenød og indre uro, får alarmklokkerne til at ringe.

Tom Johansens kamp mod stress varede i tre år. Han er en af de mange danskere, der tæller i statistikken over stressramte. Foto: Mathias Svold

En ny analyse af sundhedstilstanden hos 13.500 kunder får pensionsselskabet PFA til at slå stressalarm.

Hver femte PFA-kunde har følt sig så psykisk belastet af f.eks. stress inden for de seneste 14 dage, at det har begrænset dem i at udføre deres sædvanlige arbejde og almindelige aktiviteter.

Det skal stå snorlige derhjemme, børnene skal gå til en masse, vi skal selv alt muligt, og karrieren skal passes.
Lone Ryberg, chef for skade og helbred i Danica

Samtidig har PFA siden 2014 oplevet en stigning på 43 pct. i antallet af kunder, som henvender sig til PFA’s sundhedsforsikring med stress. I 2014 fik PFA i alt 1.743 anmeldelser om skader efter stress. I 2017 var tallet 2.489 anmeldelser.

»En stigning på 43 pct. er helt vildt,« siger chef for strategisk sundhed i PFA Rikke Bay Haaber.

»Vi kaster ikke bare psykologer i nakken på folk, men 85 pct. af skaderne på vores sundhedsforsikring bliver straksgodkendt.«

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har siden 2012 foretaget befolkningsundersøgelser om arbejdsmiljø. I den seneste fra 2016 svarer 15 pct., at de »ofte« eller »hele tiden« har følt sig stressede inden for de seneste 14 dage.

Pensionsselskabet Danica har ligesom PFA oplevet en stor stigning i antallet af anmeldelser om skader efter stress til sundhedsforsikringen. Psykiske lidelser – hovedsageligt stress – er nu den primære årsag til, at Danica udbetaler erstatning for tabt erhvervsevne.

»Når vi udbetaler erstatning for tabt erhvervsevne, har folk mistet mere end halvdelen af deres erhvervsevne,« siger chef for skade og helbred Lone Ryberg.

Hun forklarer udviklingen med, at danskerne har store ambitioner for livet:

»Det skal stå snorlige derhjemme, børnene skal gå til en masse, vi skal selv alt muligt, og karrieren skal passes.«

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ser på tallene med stor alvor. Han bebuder, at forebyggelse af stress bliver et hovedfokus, når regeringen til efteråret fremlægger en ny arbejdsmiljøindsats.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Test: Boomboxen er tilbage!
Den moderne version af 80’ernes ghettoblaster er mere fleksibel, men præcis lige så højlydt, som navnet antyder. 
Se flere
Sydfynsk familie er 98 procent selvforsynende: »Vi forsøger at undgå at være hellige, men vi er meget stolte«
Familien Egelund-Vermehren på Sydfyn har fundet værdi i 50'ernes sparsommelighed og nøjsomhed. 600 kvm køkkenhave, eget dyrehold og strømforsyning sikrer, at de sjældent skal på indkøb. 
Se flere
Tillidskrise i Retten i Aarhus
Omkring halvdelen af medarbejderne i Retten i Aarhus udtrykker i en måling, at der er ringe eller ingen tillid mellem dem og retspræsident Bodil Ruberg. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her