Annonce
Indland

Tidligere ansatte på skandaleramt skole skulle skrive under på tavshedsklausul

»Hvorfor er det lige, at der skal lægges et så kraftigt låg på det her?«, spørger juraekspert.

Sagerne om VUC Syd i Sønderjylland har rullet siden sommeren, hvor Radio 24Syv har kunnet afsløre, at skolen har en lemfældig omgang med offentlige midler.

Bl.a. brugte man 380.000 kr. på en studietur med meget lidt fagligt indhold for 15 personer i bestyrelsen og ledelsen. Derudover brugte man 3,8 mio. kr. på at sende knap 200 medarbejdere til udlandet på såkaldte "Pædagogiske Dage," og over de senste tre år har man spenderet 1,6 mio. offentlige kr. på at sponsorere det lokale foreningsliv.

Nu kan DR Syd afsløre, at ledelsen i mindst to tilfælde har bedt tidligere ansatte om at skrive under på en tavshedsklausul, som skulle sikre, at de ikke ytrede sig illoyalt om deres tidligere arbejdsplads.

Rod i VUC-udbetaling af bonusser og kørepenge

Det fremgår af to fratrædelseskontrakter, som DR Syd har fået indsigt i.

»Parterne forpligtiger sig gensidigt til ikke at omtale hinanden illoyalt i enhver henseende overfor tredjemand eller offentligheden,« lyder det i kontrakterne.

Juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet mener dog, at klausulen er ulovlig. Han bakkes op af Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

»Hvorfor er det lige, at der skal lægges et så kraftigt låg på det her? Er det fordi, at der er noget at skjule – eller hvad?« siger Sten Schaumburg-Müller til DR Syd.

I et skriftligt svar lyder det fra VUC Syd til DR Syd, at formuleringen i aftalen er lavet af en ekstern advokat efter almindelige standarder, og at de faglige organisationer har sagt god for dem.

»Vi har ikke haft nogen intention om at begrænse ytringsfriheden, og vi har heller aldrig brugt klausulen i praksis. Derfor vil vi også bede vores advokat om at udelade den i eventuelle fremtidige fratrædelsesaftaler.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Uddannelsessystemet modarbejder mennesker med handicap
Jens Henrik Thulesen Dahl
Mennesker som har et handicap møder mange udfordringer i uddannelsessystemet. Som samfund har vi et ansvar for at sikre bedre forhold for dem undervejs i deres uddannelsesforløb.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her