• For abonnenter

200 fluer i kebabkøkkenet – og 17 grader varm laks i sushibarens køledisk

Med inspiration fra Norge får Fødevarestyrelsen et nyt våben mod snuskede pizzeriaer og butikker med sundhedsskadelig mad. De risikerer at blive lukket og få karantæne i et halvt år.

Artiklens øverste billede
En københavnsk butik satte rekord i sure smileyer. Til sidst kom Fødevarestyrelsen på kontrolbesøg hver uge, og efter fire år havde butikken fået 42 sure smileyer. Det er sager som denne, der nu har fået politikerne til at indføre den norske model i Danmark. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Snavsede belægninger, indtørrede rester af falafel og pizzadej, laks til sushi opbevaret i et 17 grader varmt køleskab samt rådne og slatne grøntsager, som er sundhedsskadelige.

Der er masser af uappetitvækkende beskrivelser i Fødevarestyrelsens smileydatabase, som indeholder kontrolrapporter fra flere end 58.000 virksomheder, der sælger fødevarer.

I databasen kan man se de seneste fire kontrolrapporter fra bl.a. pizzeriaer, shawarmabarer, supermarkeder, slagtere og kiosker, og klikker man på rapporterne, kan man i detaljer dykke ned i, hvad kontrollanterne fandt, da de var på uanmeldt besøg.

Det, at vi nu får mulighed for at tage hele indtjeningen fra dem i en periode, tror jeg, bliver meget effektivt, for så bliver det en dårlig forretning ikke at følge reglerne. Jeg tror, at den præventive virkning vil være stor.

Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens rejsehold

Bl.a. kan man her i begyndelsen af december finde 26 virksomheder – slikbutikker, kebabbarer og sandwichbarer – som har fået sure smileyer ved mindst tre af de seneste fire kontrolbesøg.

Snavs og fluer

Om L’appetit i Frederiksborggade i København kan man læse, at kontrollanterne fandt røget laks og frikadeller i en montre, hvor temperaturen blev målt til 16,8 grader, og på lageret fandt kontrollanterne grøntsager i dårlig og rådden stand:

»Fødevarerne fremstår slatne og i mange tilfælde med tydelige pletter af råd og skimmel. Det vurderes at udgøre en sundhedsfarlig risiko,« står der i rapporten.

Meget bedre var det ikke hos Lins Restaurant i Næstved, hvor der blev opbevaret fersk laks i skiver til sushi ved 17 grader. Hos Durum Symfoni på Nørrebrogade i København blev

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.