- For abonnenter
200 fluer i kebabkøkkenet – og 17 grader varm laks i sushibarens køledisk
Med inspiration fra Norge får Fødevarestyrelsen et nyt våben mod snuskede pizzeriaer og butikker med sundhedsskadelig mad. De risikerer at blive lukket og få karantæne i et halvt år.
Snavsede belægninger, indtørrede rester af falafel og pizzadej, laks til sushi opbevaret i et 17 grader varmt køleskab samt rådne og slatne grøntsager, som er sundhedsskadelige.
Der er masser af uappetitvækkende beskrivelser i Fødevarestyrelsens smileydatabase, som indeholder kontrolrapporter fra flere end 58.000 virksomheder, der sælger fødevarer.
I databasen kan man se de seneste fire kontrolrapporter fra bl.a. pizzeriaer, shawarmabarer, supermarkeder, slagtere og kiosker, og klikker man på rapporterne, kan man i detaljer dykke ned i, hvad kontrollanterne fandt, da de var på uanmeldt besøg.
Det, at vi nu får mulighed for at tage hele indtjeningen fra dem i en periode, tror jeg, bliver meget effektivt, for så bliver det en dårlig forretning ikke at følge reglerne. Jeg tror, at den præventive virkning vil være stor.
Bl.a. kan man her i begyndelsen af december finde 26 virksomheder – slikbutikker, kebabbarer og sandwichbarer – som har fået sure smileyer ved mindst tre af de seneste fire kontrolbesøg.
Snavs og fluer
Om L’appetit i Frederiksborggade i København kan man læse, at kontrollanterne fandt røget laks og frikadeller i en montre, hvor temperaturen blev målt til 16,8 grader, og på lageret fandt kontrollanterne grøntsager i dårlig og rådden stand:
»Fødevarerne fremstår slatne og i mange tilfælde med tydelige pletter af råd og skimmel. Det vurderes at udgøre en sundhedsfarlig risiko,« står der i rapporten.
Meget bedre var det ikke hos Lins Restaurant i Næstved, hvor der blev opbevaret fersk laks i skiver til sushi ved 17 grader. Hos Durum Symfoni på Nørrebrogade i København blev