Indland

Danmarks første selvkørende bus har kørt sin jomfrutur

Bussen trillede fredag ud på sin første offentlige testtur i Albertslund - helt uden chauffør.

Det kan meget vel snart være slut med at råbe gennem bussen, om ikke chaufføren vil åbne dørene bagved, når du skal ud. Den slags vil fremtidens busser formentlig helt selv stå for.

Fredag testkørte man nemlig Danmarks første selvkørende bus.

Læs politikernes svar: Det mener partierne om kollektiv transport

Det skete, da den selvkørende bus, der har fået navnet Easy Mile, blev vist frem og trillede en tur i Hersted Industripark i Albertslund.

Easy Mile er et el-drevet køretøj med plads til 12 passagerer, fordelt på seks siddepladser og seks ståpladser. Og føresædet, det er som sagt overflødiggjort.

I stedet er bussen udstyret med indbyggede kameraer - den såkalde Lidar-teknologi - der sørger for, at Easy Mile ikke kører af vejen. Kameraerne registrerer omgivelserne, og hvis noget kommer for tæt på, vil bussen automatisk stoppe.

Fremtidens biler: Ups! Selvkørende biler dur ikke, når det regner eller sner

Går alt efter planen, så kan bussen i en nær fremtid forlade industrikvarteret og tages i brug på de danske landeveje.

Det er busselskabet Nobina, der i samarbejde med DTU, RUC og IBM står bag udviklingen af den selvkørende bus. Indtil videre er der postet 31 millioner i projektet, hvoraf IBM står for syv og resten er støttekroner fra EU.

Folkene bag projektet ser gerne, at bussen bliver så smart, at folk bosat i byerne fremover vil lade bilen stå derhjemme.

Google-firma er klar til at køre med kunder i selvkørende biler

Projektet møder støtte fra borgmestrene fra Albertslund og Gladsaxe, der begge var med på fredagens testtur.

»De kan jo komme ud steder, hvor de store gule busser ikke kan komme.  Og de kan køre stort set døgnet rundt, de her. Så det giver en helt anden komfort til den kollektive trafik. Så måske skal vi vænne os til at stoppestedet er lige der, hvor vi gerne vil hen,« siger Albertslunds borgmester, Steen Christensen, til TV 2 Lorry.

Gladsaxes borgmester, Trine Græse, forklarer over for stationen, at de nye busser vil have stor værdi for den kollektive trafik. Hun er sikker på, at det vil få flere over på den kollektive transport.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her