*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Et beskåret DR, tak!

Forhåbentlig og formentlig vil en kommende medieaftale betyde et beskåret DR, men de midler, som fjernes, kan passende udbydes til andre, for der er brug for public service.

DR

Danmarks Radio er i den grad kommet i vælten og ikke på den gode måde, i hvert fald ikke hvis man ser på det fra mediemastodontens synsvinkel. I foråret var der sagen om USA-korrespondenten Johannes Langkilde, der havde fået DR til at betale transporten af sin hustrus hest over Atlanten. I sidste uge handlede det om den tidligere mediedirektør Gitte Rabøl, der er blevet ansat som mangfoldighedskonsulent til samme løn, som hun fik som direktør, 2,1 mio. kr. om året. Og inden da vakte det en del opmærksomhed, at DR havde betalt flybilletter og taxature for 250.000 kr. til den nu afgåede nyhedsdirektør Ulrik Haagerup, så han kunne komme fra hjemmet i Ry til arbejdspladsen på Amager.

Det har med god grund vakt en del opmærksomhed. Det har DR sådan set kun sig selv at takke for, for direktionen og bestyrelsesformanden har endnu engang anskueliggjort, at DR lever i et parallelt univers, hvor man skjult bag verdensfjern arrogance og magtfuldkommenhed åbenbart har glemt, at det er andre folks penge, man lever af. Når både den så godt som usynlige generaldirektør, Maria Rørby Rønn, ikke vil udtale sig om den opulente konsulentløn til Gitte Rabøl, og bestyrelsesformand Michael Christiansen kalder kritikken for ”uforståelig”, er det både arrogant og så politisk tonedøvt, at man må spørge, om det ikke efterhånden er på tide med både en ny generaldirektør og bestyrelsesformand, hvis der skal gøres noget ved den selvmorderiske og arrogante kurs.

Når DR åbenbart ikke selv kan se, at dens måde at forvalte licensmidler og fortolke public service-forpligtelse ikke er tilfredsstillende, så må andre jo åbne institutionens øjne. Og meget tyder på, at det kan blive på den hårde måde, når der senere på året indledes forhandlinger om en ny medieaftale. Hvor der for blot få år siden var politisk konsensus om, at et stort og stærkt DR var et gode for Danmark, er stemningen de seneste par år vendt.

I regeringsgrundlaget står der, at licensen skal sænkes, og DR fokuseres. Og det er der efterhånden enighed om fra højre til venstre. Selv DR’s ellers så urokkelige væbner, socialdemokraten Mogens Jensen, er åben for at slanke DR. Det kom som en reaktion på DF’s forslag om at afskaffe licensen og flytte DR på finansloven samt beskære institutionen med 25 pct. I avisen lørdag lancerer kulturminister Mette Bock så et forslag om at flytte DR’s netnyheder ind bag en betalingsmur, som det vil kræve abonnement at få adgang til.

Det vil glæde de danske dagblade, som længe har kritiseret det konkurrenceforvridende i, at DR for statsmidler lukrerer på de danske mediers nyhedsproduktion. Det er indtil videre kun en idé, men under alle omstændigheder vil DR komme beskåret ud af de kommende medieforhandlinger, formentlig også med en ny licensmodel. Her er der god grund til at skele til Finland, hvor man benytter en medieskat, der betyder en større retfærdighed i bidraget, da det er indkomstbestemt, og samtidig har man ved at placere den uden for finansloven sikret, at armslængdeprincippet er intakt. Færre licensmidler til et slankere og mere fokuseret DR, der skal koncentrere sig om public service, betyder imidlertid ikke, at den samlede licenspulje skal være mindre. I en tid med fake news og stor kamp om sandheden er der stor brug for troværdig og objektiv oplysning. Men det er mange andre medier end DR også i stand til at levere. Hvis en del af DR’s nuværende licensmidler udbydes til andre, som man har set med Radio24syv, vil man både sikre en fortsat stærk public service og styrke et mangfoldigt og pluralistisk medieudbud.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
DR
Debat: ”Julehilsen til Grønland”
Niels-Jørn Jakobsen, Viborg
DR’s traditionsrige ”Julehilsen til Grønland” sendes i år for 85. gang, og som sædvanlig ved jeg af erfaring, at mange grønlændere og danskere, især de af os, som har arbejds- og/eller familiemæssige relationer til den store ø deroppe i nord, ser frem til denne juleoplevelse, der trækker på følelserne.
Debat: Rens radioen for overflødig støj, DR
Ole H. Mikkelsen, ingeniør, Birkerød
Er det nødvendigt, at DR’s interview og reportager skal optages på Folketingets trapper, på jernbanestationer, i forsamlingshuse eller tilsvarende steder, hvor der er mange snakkende mennesker og anden ”støj”?
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: 7,5 procent er virkeligheden, Anders Samuelsen

Siddik Lausten
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd?

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her